DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 21. szombat
F1

„Nicholas készen áll a Williams vezetésére”

Amíg a Mercedes nem lép valamit, addig jó eséllyel a Williams-pilóták kiléte is titok marad, de a csapat már készül a George Russell utáni időkre. Ahogy a csapatfőnök elmondta, jó helyzetben vannak.

Elmaradt a várva várt Mercedes-bejelentés Belgiumban. Sem Valtteri Bottas, sem George Russell nem tudott új információkkal szolgálni a sajtónak, a nagycsapat döntésképtelensége pedig nem csak őket hagyja bizonytalanságban. A Williams sem tud addig lépni, amíg nem dől el, Russellt magához veszi-e a Mercedes.

Persze ez csak az istálló egyik fele; ami a garázs másik oldalát illeti, ott már jóval kevesebb a kétely. Különösen azok után, hogy Nicholas Latifi a Hungaroringen értékes pontokat szerzett a Williamsnek. A kanadai a futam után azt nyilatkozta, úgy érzi, most már készen áll arra, hogy jelenlegi csapattársa távozása esetén az alakulat vezéralakjává avanzsáljon, főnöke pedig, aki eddig is meg volt elégedve a munkájával, csak egyetérteni tudott vele.

„Csak ugyanezt tudom mondani. Talán most még nem áll teljesen készen, de versenyről versenyre fejlődik, és a szezon végére eljuthat odáig, hogy alkalmas legyen rá. A személyiségét tekintve különösen megfelelő ember a csapat vezetésére” – nyilatkozta Jost Capito a csapatfőnökök pénteki sajtótájékoztatóján, a Formula.hu jelenlétében.



Ha viszont vezéralakként számolnak vele, jelenti-e ez azt, hogy Latifinak nem kell aggódnia az ülése miatt? „Úgy tűnik” – tette egyértelművé a csapatfőnök, majd részletezte, miért is nem gondolkodnak a kanadai lecserélésén. „Jól dolgozik együtt a mérnökökkel, nagyon motiváló, pontosan tudja, merre szeretne menni a fejlesztésekkel, nagyon igényes és a csapat is nagyon szereti őt” – sorolta pilótája jó tulajdonságait.

Russell, aki egy évvel hamarabb érkezett a csapathoz, remek tanárnak bizonyult, ez egy újabb ok, ami miatt Capito nyugodt Latifit illetően. „Rengeteget tanult George-tól is, míg együtt dolgoztak. Sok időt töltenek együtt a pályán és azon kívül is, fantasztikus a kapcsolatuk. Biztos vagyok benne, hogy a szezon végére Nicky felkészült lesz arra, hogy vezesse a csapatunkat.”

A nagy kérdés viszont még mindig ott van: ki mellett? Lévén hogy az érintett versenyzők sem tudnak többet, Capito is csak nagy vonalakban válaszolt. „Jelenleg nem izgulunk túlságosan emiatt. Biztos vagyok benne, hogy Toto előbb-utóbb meghozza a döntését; inkább előbb. A Williams pedig nagyon vonzónak tűnik azok szemében, akiknek nincsen fix helyük jövőre.” Szerinte most a legokosabb, ha kivárnak, és utána a szóba jöhető pilótákkal jó alaposan megtárgyalnak mindent, hogy a legjobbra essen a választásuk. Ez a legjobb pedig nem feltétlenül egy tapasztalt pilóta. „Ez nem csak a tapasztalatról szól, a személyiségről is. Mi, mint csapat, jelenleg fejlődünk és nagyratörő terveink vannak. Fontos, hogy egy olyan versenyzőnk legyen, aki támogatja a Williamset ezen az úton. Ez sokkal többet számít, mint a tapasztalat” – fogalmazott Capito.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: