DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Az első ötben akar maradni a futamon Russell

A spái kvalifikáció hőse tudja, gyorsabb autók vannak körülötte, ám minimum a pontszerzés, de inkább a top 5 a célja. Élete legjobb időmérője volt a mostani – de azt óvatosan elhárította, hogy az F1-történelem egyik nagy pillanatának nevezze bravúrját.

Az első rajtsorból indul George Russell a vasárnapi Belga Nagydíjon: a Williams-pilóta első nyilatkozatáról már beszámoltunk. A 23 éves brit a kvalifikációt követő hivatalos FIA-sajtótájékoztatón is középpontba került.

„Hihetetlenül nehéz volt, minden egyes körben változtak a körülmények, a Q3-ban lassultak a köridők a Q2-höz képest. A határon kellett menni, de nem szabadott átlépni, mert ha egy százalékkal átlépjük a határt, akkor egy másodpercet elveszítünk. Szóval határozottan nagyon jó köröm volt. Az pedig egyértelmű, hogy nem voltam még ilyen jó pozícióban” – mondta a Formula.hu részvételével zajló sajtótájékoztatón Russell arra a felvetésre, pályafutása legjobb időmérőjén van-e túl. Azt hozzátennénk, a versenyző egyszer már volt második kvalifikáción, de akkor egészen más körülmények között: a tavalyi Szahíri Nagydíjon, a Mercedeshez beugorva.



Egy másik újságíró azt is megpendítette, hogy a Formula-1 történelmének egyik legjobb időmérős szereplését láthattuk az esőáztatta spái pályán. Ezt a hízelgő jelzőt Russell hárította: „Ez most kissé meglep, hiszen láttunk már jó pár pompás időmérős teljesítményt, például ettől a két sráctól mellettem. Hogy őszinte legyek, nem is igazán gondolkodtam ilyenen. Persze jó hallani az ilyen pozitív hangokat, de versenyző vagyok, nyerni akarok, és pontok nem járnak az időmérőért. Talán járhatnának, mert szerintem egy időmérős pole-pozíció már egy bravúr, talán ezt bevezethetnék az F1-ben a jövőben. Mindenesetre a csapat kiválóan végezte a dolgát, az ilyen körülmények között pedig kifizetődik a kemény munka” – mondta a versenyző.

Felmerült az a kérdés is: milyen eredményre számított Russell a kvalifikáció előtt? Bár jól teljesített az esős szombati nap folyamán, a végeredményhez hasonló pozíciója nem volt: a harmadik szabadedzésen kilencedik lett, a Q1-ben ötödik, a Q2-ben pedig nyolcadik.

„Úgy gondoltam, hogy ha esni fog, akkor a Q3-ba jutás egyértelműen lehetséges. Elég jó önbizalmam van az esőben ezen a pályán, az alacsonyabb kategóriákban nagyon sokat vezettem már itt, esőben is. A Q3-ba jutás már magában eredmény volt. Nem maradt új interünk, így igazából használt gumikon voltunk ebben a fázisban. Kilencedik, nyolcadik, esetleg hetedik helyre számítottam. Szép ez a helyezés, de az időmérőért még nem járnak pontok, szóval a holnapra koncentrálunk” – válaszolta Russell, akitől meg is kérdezték vasárnapra vonatkozó jóslatát.

„Realistának kell maradni, gyors autók vannak mögöttünk. Ha a körülmények ilyenek maradnak… Ez az autó erőből képes az első tízre, de mivel az első sorból indulunk, nincs okunk rá, hogy ne próbáljuk meg tartani ezt a pozíciót. Nem hiszem, hogy végül tudok mit kezdeni a körülöttem levő, gyorsabb ellenfelekkel, de nem gondolom, hogy ne tudnánk az első ötben maradni az esőben. A maximumra törekszünk, a minimum elvárás pedig a pontszerzés” – mondta Russell, aki legutóbb, a Hungaroringen nyolcadik helyezéssel szerezte meg első williamses pontjait, most pedig jócskán növelné a számukat.

Russell válaszait Lewis Hamilton is végighallgatta, aki jövőre csapattársa lehet a Mercedesnél. Az időmérő harmadik helyezettjét megkérdezték, változott-e véleménye Russellről mint lehetséges kollégáról, továbbra is Bottast preferálja-e vele szemben.

„Nincs különbség. George kiváló munkát végez egész évben, nem változott ezen semmi. Biztos vagyok benne, hogy nyomás van rajta, akárcsak Valtterin, hogy jól teljesítsen. Jó látni, hogy hozza az eredményeket is” – válaszolt röviden Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: