DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Button megkapta a magáét, amikor a McLarenhez szerződött

A Brawn GP-ből gyári Mercedesszé átalakuló istálló vezetői nagyon nem örültek, hogy a világbajnok a wokingiakhoz szerződik, ráadásul őrültnek is tartották Hamilton miatt.

A közvéleményen kívül a Brawn GP utódjaként létrejövő Mercedes vezéreit is teljesen meglepte, hogy a világbajnok Jenson Button nem kívánja folytatni a közös munkát, hanem a rivális McLaren-Mercedeshez igazol, ráadásul a szupertehetségesnek tartott Lewis Hamilton mellé. Mindenki úgy gondolta, Wokingban csak alárendelt szerepet játszhat a 2008-as világbajnok mellett, de nagyon nem így történt.

Button korábban már elmondta, hogy úgy érezte, Michael Schumacher és a gyári Mercedes érkezésével annyira „németes” istállót akartak létrehozni a Brawn GP utódjaként, hogy abba ő nemigen fért volna bele. Ezt némileg alátámasztja, hogy a távozó brit helyére egy másik németet hoztak Michael Schumacher mellé, Nico Rosberget.

Nick Fry dühös volt, Ross Brawn pedig rögtön figyelmeztette az új szerződés miatt Buttont, hogy totális őrültség volt tőle, hogy Lewis Hamilton csapattársának szerződött, ott neki nemigen osztanak majd lapot. „Megnyertem a 2009-es világbajnoki címet és nem sokkal utána meg is állapodtam a McLaren istállóval. Az emberek többsége úgy gondolta, hogy életem legőrültebb ötlete volt Hamilton mellé szerződni az oroszlánbarlangba, maga Ross Brawn is így vélte” – emlékezett vissza Button a The High Performance Podcast adásában.

Brawn nyugodt volt, Fry nagyon nem


„Amikor elmondtam a csapatnak, hogy 2009 végén eligazolok, Nick Fry egyszerűen üvöltözni kezdett velem, ő akkoriban Ross Brawn mellett az egyik nagyfőnök volt a gárdánál. Emlékszem, bementem az irodájába, elmondtam, hogy távozni fogok, elkezdett velem kiabálni, én pedig annyira zavarba jöttem a szituációtól, hogy nevetni kezdtem.”

„Valamiért így reagáltam az agresszív visszajelzésére, ő pedig csak nézett rám, hogy mit nevetek én rajta. Olyan szituációba kerültem, amire egyáltalán nem számítottam. Amikor Rossnak mondtam el, ő nagyon barátságosan fogadta, de rögtön figyelmeztetett, hogy szerinte hatalmas hibát követek el azzal, hogy Lewis mellé szerződöm.”

„Én viszont úgy voltam vele, ez nagyszerű lesz számomra, óriási pozitív energialöketet ad nekem. Nem volt még szerződésem a jövő évre és nem is éreztem előzetesen, hogy meglenne a helyem ott” – tette hozzá Button.

A brit végül hűségesen kitartott új csapata mellett egészen a 2017-es Monacói Nagydíjat követő végleges visszavonulásáig.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: