DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Idősebb Sainz: A fiam már nem igényli a jelenlétem

Az F1-es gyerekek is kirepülnek. Vannak, akiket persze továbbra is elkísérnek a versenyekre a szülők, de akadnak, akik inkább tartózkodnak ettől, hiszen „a gyerek úgyis szól, ha kell segítség”.

Számos példát találhatunk arra, amikor az autóversenyző édesapa szenvedélye átragad gyermekére/gyermekeire is, és pillanatok alatt válik pilótából és hétköznapi szülőből féltő, elsőszámú szurkolóvá. A közös hobbi gyakorlatilag családi programmá tesz egy-egy versenyt, és nemcsak a kezdeti szárnypróbálgatáskor, hanem akár huszon-harmincévesen is.

Nem ritka látvány az F1-ben sem, hogy az édesapák (vagy épp az édesanyák) ott ülnek a garázsban, fejhallgatóval, és feszülten figyelik a csemetét. Jos Verstappen például több futamon is a helyszínen szorított a bajnokságért csatázó fiának, de Lewis Hamilton szüleit is láthatjuk olykor, a fontosabb versenyeken. Korábban akár egy kisebb szülői értekezletet is tarthattak volna, hiszen volt még egy gyakoribb vendége a paddocknak, de az idősebb Carlos Sainz manapság inkább csak otthonról drukkol.

A kétszeres világbajnok raliversenyző a Motorsport.com spanyol kiadásának beszélt arról, miért is marad távol gyermeke versenyeitől. Szerinte ez a leválás, akárcsak a családi fészekből való kirepülés, természetes folyamat. „Tudtam, hogy idővel úgyis egyre kevesebb versenyén leszek ott, és ez így is történt, amióta a Formula-1-be került. Minden évben egyre kevesebbszer kísérem el. Tavaly egyáltalán nem is mentem sehova a koronavírus miatt. Idén talán két vagy három futamon voltam ott” – beszélt kisebbik Carlos elengedéséről.



Ez ugyanakkor egyáltalán nem jelenti azt, hogy fia ne számíthatna rá. Mindig is az apja lesz. Viszont ha szüksége van valamire, van annyira önálló, hogy szóljon. „Tudja a telefonszámomat. Persze azért minden nap beszélünk. De a jelenlétem már nem szükséges. Ha ki is megyek egy versenyére, akkor csak a saját szórakozásomra. Tudja, hogy mit kell csinálnia. Ez az ő élete, az ő kihívása, az ő szenvedélye. Saját magának kell boldogulnia” – hangzottak az átlagos szülő gondolatai.

Tetszik is neki, amit idén fiától lát; ő is azon a véleményen van, Carlos Jr. jól veszi a Ferrari jelentette akadályokat. „Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy ennyire jól teljesít. Tudtam, hogy képes gyorsan alkalmazkodni az autóhoz, de nyilván Leclerc nem kis kihívás. Charles nagyon gyors versenyző. Carlos viszont lépésről lépésre halad. Jó tulajdonsága, hogy évről évre fejlődik, folyamatosan tanul és keményen próbálkozik.”

Meg is van az eredménye, hiszen most épp Sainz áll jobban a pontversenyben, három ponttal előzve a monacóit. A duó fej fej mellett halad, de egyelőre konfliktusok nélküli a kapcsolatuk. Idősebb Sainz szerint is egészséges versenyzés van közöttük. „Carlos és Charles remekül dolgoznak együtt, kölcsönösen nyomás alatt tartják a másikat. Kívülről nézve csak pozitív dolgokat látok. Carlos boldog. Persze még vár arra a tökéletes hétvégére, amiről beszélt, de el fog jönni az is” – utalt arra, hogy fia sem kevésbé értékeli megfelelőnek első Ferraris félévét.

2022-től pedig az édesapa is még többet vár. Ugyan szoros lehet a verseny, de gyermeke csapatát a mezőny élén látja. „A jövő évi szabályok mások lesznek, a pilótáknak egy teljesen új Formula-1-hez kell alkalmazkodniuk. Óriási kihívás lesz. De a Ferrari egy nagyszerű csapat, kezdik összekapni magukat, fejlődnek, és tavaly óta nagyot léptek előre” – dicsérte fia munkaadóját is idősebb Sainz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: