DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Bottast Hamilton miatt becsülik le?

Mika Hakkinen úgy véli, Valtteri Bottas jóval több tiszteletet érdemelne a Mercedestől és a rajongóktól is. Ő maga a saját bőrén is tapasztalta régen, milyen nehéz is egy szupersztár oldalán versenyezni.

Mika Hakkinen 1991-ben kezdte F1-es pályafutását, a következő évben már többször is nagyot villantott, annyira, hogy felkeltette a McLaren érdeklődését és le is szerződtették 1993-ra. Ayrton Senna azonban mégsem távozott az istállótól, így a fiatal finnt jó háromnegyed évre tartalékpilótaként foglalkoztatták, majd három versenyhétvége erejéig a háromszoros világbajnok brazil oldalán is lehetőséghez jutott.

Nemigen kétséges senki számára, hogy Valtteri Bottast eleve második számúnak igazolták a Mercedeshez, hogy segítse Lewis Hamiltont az újabb világbajnoki címek elérésében. Ennek tökéletesen eleget is tesz, ám rengeteg kritikát kap csapattársához képest mutatott gyengébb teljesítménye miatt.

„Rengeteg unfair megszólalást tapasztalok Valtterivel kapcsolatban, pedig saját tapasztalataimból is tudom, mennyire nehéz helyzetben van. Én is átéltem, hogy milyen is generációm legnagyszerűbb pilótája ellen harcba szállni, abban az időben ez Ayrton Senna volt. De rajta kívül is számos, nagyon is versenyképes csapattárssal kellett megküzdenem istállón belül, Johnny Herbert, Martin Brundle, Mark Blundell, Nigel Mansell és David Coulthard is közéjük tartozott” – mondta el véleményét Mika Hakkinen a Motorsport spanyol platformjának hasábjain.

Hamilton és a Mercedes sokat köszönhet Bottasnak


„Egyikük sem tartozott a lassú pilóták közé, mindannyian nagyon is gyorsnak és versenyképesnek számítottak. Könnyű dicsérni valakit, aki világbajnok és állandóan csak sorra szerzi a futamgyőzelmeket, a csapattársát pedig folyamatosan kritizálni. Pedig, igazából a másik is egy világbajnok gárda részese, én is azért nyerhettem két világbajnoki címet, mert David Coulthard nagyon erős csapattársnak bizonyult.”

„Egy élcsapat számára rendkívül fontos szempont a csapatmunka. A Mercedes jobban tudja bárki másnál, hogy mennyire romboló tud lenni, amikor az istálló két pilótája túl kemény eszközökkel küzd egymás ellen. Valtteri munkájának egy nagy része Lewis segítése, amióta csak csatlakozott a gárdához. Lewis személyében a legrettenetesebb csapattársra lelt, mégis elképesztő látni, milyen hidegvérrel, nyugalommal kezeli Valtteri a helyzetet és a kritikákat. Mindig csak arra törekszik, hogy a legjobbat nyújtsa csapatának és a legtöbbet hozza ki a hétvégékből.”

„Sokan azt hiszik, milyen egyszerű is nyerni, ha a legjobb autót vezetheti az ember. Nem, ez soha nem egyszerű, legyen szó az én esetemben húsz, az ő esetében kilenc nagydíjgyőzelemről. Valtteri esetében pedig még nehezebb a helyzet, ha egy többszörös világbajnok az ellenfél csapattársként. Az istállónál évek óta nyugalom és harmónia uralkodik, ezért biztos vagyok abban, hogy Valtteri Bottas jóval nagyobb elismerést érdemelne csapatától azért a munkáért, amit végez” – tette hozzá az 1998-ban és 1999-ben is világbajnoki címet szerző finn.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: