DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

AlphaTauri: Megvan a potenciál az ötödik helyhez

Tízes skálán ötösre értékelné csapata első félévét Franz Tost, aki szerint kemény csata vár rájuk az Alpine és az Aston Martin ellen, de az autójuk egyértelműen képes rá, hogy legyőzzék őket.

Az AlphaTauri viszonylag gyors autóval rukkolt elő a 2021-es Formula-1-es idényre, amit jól mutat, hogy Pierre Gasly révén gyakran felbukkannak az első három rajtsorban. A tempójukat azonban nem mindig tudják erős pontszerzésre váltani, így az alakulat pillanatnyilag a hatodik helyet foglalja el a konstruktőrök világbajnoki tabelláján a két fő ellenfelük, az Alpine és az Aston Martin között. Franz Tost csapatvezető éppen ezért felemásnak értékelte az istálló első félévét:

„Valahol középen, egy ötöst mondanék. Tízes skálán ez azt jelenti, hogy még van 50 százaléknyi területünk a fejlődésre” – idézi Tost szavait a Motorsport.com szaklap. „Volt néhány igazán jó futamunk és csúcspontunk. Ha összességében visszatekintek a szezon elejére, rendkívül versenyképesek voltunk, ahogy most is azok vagyunk. A Hungaroring előtti három versennyel nem vagyok igazán elégedett, hiszen csak négy pontot szereztünk, ami nyilván nem elegendő. Kemény harc ez. Nagyon erős csapatok vannak közel hozzánk az Alpine és az Aston Martin révén, mindent össze kell raknunk, hogy megszerezzük az ötödik pozíciót.”

gasly-alpine-alphatauri-2021



Házon belül egyértelműen Gasly irányába billen a mérleg nyelve, hiszen az AlphaTauri 68 pontjából ötvenet a francia szerzett, míg Yuki Tsunoda néhány villanást leszámítva inkább hibáival és ingerült rádióüzeneteivel hívta fel eddig magára a figyelmet. Tost minderről így beszélt:

„Amíg az Aston Martin és az Alpine előtt vagyunk, addig rendben van. Nem érdekel, melyik autónk szállítja a pontokat. Pierre fantasztikus munkát végez: nagyon-nagyon magas szinten vezet, és megmutatja, milyen potenciál van az autóban. Azt kell mondanom, a potenciál megvan ahhoz, hogy ötödik helyen végezzünk a konstruktőrök között. De természetesen ehhez mindent össze kell raknunk.”

„Yuki újonc, s a Formula-1 manapság roppant professzionális. Rendkívül magas szinten van minden, műszaki oldalról is. A fiatal versenyzőknek nagy kihívás sikeres pilótává válni az F1-ben. Szerintem a kívülállók ezt alábecsülik, s időt kell adnunk a fiataloknak, mert egy másik kategóriából megérkezve azt gondolni, hogy hibák nélkül tudsz majd beülni az autóba és vezetni, az rosszfajta álmodozás. Ahhoz, hogy sikeres legyél az F1-ben, roppant keményen kell dolgozni és fegyelmezettnek kell lenned, viszont a fiataloknak tanulniuk is kell. Jó úton járunk Yukival: gyorsan tanul, s olykor talán túlságosan is motivált.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: