DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Elutasították az Aston Martin kérelmét

Továbbra is érvényben marad Sebastian Vettel kizárása. Hétfőn az FIA elutasította az istálló felülvizsgálati kérelmét, miután az általuk hozott új információkat nem tartották relevánsnak.

A Magyar Nagydíj végén Sebastian Vettel a második helyen zárt, ám nem sokáig örülhetett a dobogónak, miután még aznap este kizárták a versenyből. A szabályok szerint a futam utáni mintavételhez legalább egy liter üzemanyagnak maradnia kell a versenygépben, ám a német pilóta autójában mindössze három deciliter maradt.

Az Aston Martin fellebbezett az ügyben, illetőleg felülvizsgálati kérelmet is beadott, ám utóbbit végül elutasította a Nemzetközi Automobil Szövetség. Az ügyet hétfőn tárgyalták, a csapat pedig egy részletes elemzést biztosított az FIA számára, melyben azt próbálták bizonyítani, hogy hibás volt az üzemanyagrendszer a négyszeres világbajnok autójában. A felülvizsgáltra azért került sor, mert úgy vélték, hogy olyan új és releváns bizonyítékokkal tudtak szolgálni, melyek korábban nem voltak elérhetőek.



A brit székhelyű alakulat szerint az üzemanyagcella nyomásvesztése miatt a légpumpa maximális teljesítményt adott le, ennek következtében jelentős mennyiségű üzemanyag került ki véletlenül a rendszerből. Az FIA álláspontja szerint a telemetriai adatok eddig is elérhetőek voltak a számukra, az Aston Martin által készített elemzés viszont csak később volt elérhető, így azt ugyan elismerték, hogy új információkkal gazdagodtak, de ezeket az ügy szempontjából nem tartották relevánsnak.

Az indoklás szerint azért utasították el a kérelmet, mert azt sosem tartották kérdésesnek, hogy mi is okozta az üzemanyag hiányát, a szabály viszont kimondja, hogy minimum 1 liternek maradnia kell, ami a mintavételhez feltétlenül szükséges és ez alól semmilyen kivétel nincs.

„Az Aston Martinnak olyan tényeket kellett volna bemutatnia, mely szerint valóban több mint egy liter üzemanyag maradt. Annak magyarázata, hogy miért nem lehetett teljesíteni ezt a követelményt, nem releváns annak eldöntése szempontjából, hogy történt-e szabálysértés." ─ szólt a hivatalos indoklásban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: