DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A győzelem is megfordult Alonso fejében

Bár végül a dobogóra sem ért fel, az Alpine kétszeres F1-es világbajnok spanyol pilótája elismerte: volt olyan pillanata a hungaroringi versenynek, amikor azt hitte, akár nyerhet is.

Kétségkívül Fernando Alonso volt a Formula-1-es Magyar Nagydíj egyik hőse – annak ellenére, hogy végül csupán negyedikként értékelték (Sebastian Vettel kizárása után), hiszen oroszlánrészt vállalt a csapattárs Esteban Ocon győzelmében azzal, hogy hosszú körökön át maga mögött tudta tartani a frissebb gumikon és gyorsabb Mercedesszel érkező Lewis Hamiltont.

Volt azonban olyan pontja a futamnak, amikor Alonso volt a leggyorsabb a pályán: az utolsó bokszkiállása után nagy tempóban közelített Carlos Sainzra és az akkor még előtte lévő Hamiltonra – az Alpine kétszeres világbajnoka elismerte, hogy ekkor még az is megfordult a fejében, hogy Ocont és az őt üldöző Sebastian Vettelt is levadászhatja:

alonso-alpine-hun-1



„Elég gyorsan közeledtem Carlosra és Hamiltonra. A leggyorsabb köröket futottam a versenyen, és azt gondoltam, meg fogom előzni őket, s akár megpróbálhatom megnyerni a futamot is” – idézi Alonsót a RaceFans.net szakoldal. „Ez járt a fejemben akkor. Aztán elkezdtem ráeszmélni, hogy a győzelem talán nem lehetséges, de Hamilton és Sainz megelőzése volt egyértelműen a cél.”

„Hamilton aztán kiállt, így csak Sainz választott el a dobogótól. Úgy voltam vele, hogy oké, meg fogom próbálni, a pódium tényleg elérhető. Aztán viszont nem volt elegendő a tempónk, főleg az egyenesben: hiányzott az egyenesbeli sebességünk az utolsó kanyarból kijövet ahhoz, hogy megelőzzem Carlost. Úgyhogy akkor elkezdtem azon gondolkodni, hogy ha Carlos mögött maradok, akkor a DRS-sel megvédhetem magam és maradhatok negyedik.”

„Viszont minden egyes csatámmal Lewisszal, kikerültem a DRS-távolságból Carloshoz képest, mivel védekeznem kellett. Szóval próbáltam harcolni a negyedik hely megőrzéséért, de nem volt elég. De igen, a dobogóban gondolkodtam, sőt egy pillanatra a győzelemben is, vagyis nagyon optimista voltam. Túlságosan is optimista!”

Alonso elmondta: nem tudta, hogy eleget tett-e Hamilton feltartásával Ocon sikeréért. A spanyol hozzátette: eleve nem értette, hogy a hétszeres világbajnok brit miért nem tudta hamarabb maga mögé utasítani őt.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: