DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Paddock-pletyka: Tényleg az F1-be készül az Audi?

Erős a gyanú, hogy a színfalak mögött egy újabb lépést tett az F1-es szerepvállalás felé a Volkswagen – tudta meg a formula.hu a Magyar Nagydíj helyszínén, erős paddock-forrásokból.

Köztudott, hogy amikor a jelenlegi motorformula kidolgozása zajlott, a tárgyalóasztalnál ott ültek a Volkswagen képviselői is, az elfogadott koncepciót a konszern is támogatta, de különféle okok miatt végül nem szálltak be az F1-be. A sportág egy ideje ismét új motorformulán dolgozik, amely 2025-től lép majd életbe: az erről szóló egyeztetéseken – legutóbb például Spielbergben – ismét képviselteti magát a Volkswagen, ám megalapozott a gyanú, hogy ezúttal nem feleslegesen vannak jelen.

audi-logo-dppi



A formula.hu a hungaroringi paddockban olyan mozgásokról hallott, amelyek azt erősítik, hogy a vállalat valóban komoly gondolhatja az F1-es projekt megvalósítását. A háttérben körvonalazódik egy lépés, amely sokat elárul a helyzetről: úgy értesültünk, hogy csatlakozott a vállalathoz Adam Baker, aki legutóbb a biztonsági igazgatói státuszt töltötte be a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kötelékében. Ez önmagában nem tűnhet akkora szenzációnak, annak fényében viszont új értelmet nyer az átigazolás, hogy a szigetországi szakember igazi motorspecialista, mégpedig komoly tapasztalatokkal.

Baker 2002-től 2005-ig a Cosworth F1-es motorprogramjának mérnöke volt, később pedig a BMW F1-es programjában tevékenykedett, előbb mérnökként, 2007 és 2009 között pedig az F1-es hajtásláncért felelős mérnöki gárda vezetőjeként. A szakember később a bajorok kötelékében megfordult a Superbike-világbajnokságon, majd 2013-tól az FIA-hoz történő 2018-as csatlakozásáig a müncheni vállalat sportrészlegénél irányította a hajtásláncért felelős mérnököket a Formula-E-ben, a WEC-ben, a DTM-ben, valamint a GT3-as és GT4-es bajnokságokban.

Forrásunk szerint Baker stratégiai igazgatóként igazol át és a vállalat F1-es beszállásának – egészen pontosan egy motorszállítói program – előkészítésén dolgozik majd. A szakember munkaadója az Audi, a szerepvállalás megvalósulása esetén a vállalat a négykarikás márkát hozza el a királykategóriába. Egy ideje hallani olyan pletykákat, hogy a Volkswagen akár a Red Bull motorprogramjába is becsatlakozhat, szóval biztosra vehető, hogy az elkövetkező időszakban újra sokat hallunk majd a német gyártó érkezéséről…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: