DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Wolff: Vissza szeretnénk hozni a tiszteletet

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke reméli, hogy csapata közleménye, amelyben a rivális Red Bull kérelmére reagáltak, visszahozhatja a két csapat között a kölcsönös tiszteletet.

A csapat csütörtökön közleményt adott ki, miután az FIA elutasította a Red Bull felülvizsgálati jog iránti kérelmét, hogy Hamilton keményebb büntetést kapjon a Brit Nagydíj első körében a címvédő Max Verstappennel történt ütközésében játszott szerepéért, amely a holland versenyző 51G-s ütközéséhez vezetett.

A Mercedes abban bízik, hogy a döntés „lezárja ezt az incidenst”, és „véget vet a Red Bull Racing felső vezetése által a Lewis Hamilton jó hírnevének és sportszerűségének bemocskolására tett összehangolt kísérletnek”. Miután megkérdezték Wolffot, miért döntöttek a közlemény kiadása mellett, az osztrák elmondta, hogy reméli, ez visszahozza a tiszteletet, miután a Red Bull szerinte „túllőtt a célon. Azt hiszem, egy kis tiszteletet akartunk visszahozni a vitába. Megértjük, hogy az érzelmek magasra csaphatnak, és ez mindig nézőpont kérdése. De úgy éreztük, hogy ezt a határt túllépték” – magyarázta az FIA pénteki sajtótájékoztatóján, amelyen a Formula.hu is jelen volt.

Wolff elmondta, hogy a Magyar Nagydíj első szabadedzését követően tartott két FIA-sajtótájékoztató között (az egyiken vett részt ő, a másikon riválisa) az ütközés óta először beszélt a Red Bull csapatfőnökével, Christian Hornerrel.

wolff-horner



Hozzátette, hogy a médiának adott nyilatkozatok „nagyon érzelmessé” és „forróvá” váltak a baleset után, és most itt az ideje, hogy rendezzék a viszályt, valamint hogy eloszlassák a növekvő széthúzást, amely a közösségi médiába szivárgott és a hétszeres világbajnok Hamiltonra irányuló rasszista gyalázkodáshoz vezetett.

„Úgy vélem, a silverstone-i verseny alatt és után elhangzott megjegyzéseket az FIA-hoz beadott dokumentumokbancsak tovább részletezték. A hozzászólások már nem mindig csak az esetet vizsgálták, hanem szélesebb ízt adtak neki. Ezzel túl messzire mentek. Úgy gondolom, hogy az elhangzottak és leírtak nagyon érzelmesek és hevesek voltak. Nem szeretnék további olajat önteni a tűzre, és további szítani a vitát. Amit sportcsapatként meg kell tennünk, az az, hogy ne keltsünk még több széthúzást a közösségi médiában” – fejtette ki.

Wolff hozzátette, hogy most jött el az ideje annak, hogy eldöntsék, bocsánatkérés jár-e szerintük az „övön aluli” megjegyzések után, de sem ő, sem Hamilton nem fogja „követelni”, hogy a Red Bull jelentkezzen. „Azt hiszem, mindenkinek el kell döntenie, hogy bocsánatot kér-e vagy sem. Úgy éreztük, hogy a verseny alatt és után, majd az írásos nyilatkozatokban, és magán a találkozón elhangzott megjegyzések az övön aluliak voltak. De ez nem rajtam múlik, és Lewis sem szeretne bocsánatkérést követelni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: