DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Tsunoda: Ebből tanulnom kell

Több pályán is a saját bőrén tapasztalta meg Yuki Tsunoda, mennyire más az F1, mint az F2. Most a Hungaroring nem kímélte, az ifjú japán a magyar pályától is házi feladatot kapott.

Talán mondhatjuk, hogy ez egy átlagos újoncév, talán mondhatjuk, hogy erős kezdés után erős visszaesés, mindenesetre Yuki Tsunoda megvívja a maga harcait idén. Az AlphaTauri fiataljának már több helyszínen gyűlt meg a baja az autójával, és mind után megfogadta, levonja a kellő tanulságokat. Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra – ha ilyen egyszerű lenne, valószínűleg nem költöztették volna őt Olaszországba megfigyelés céljából –, és a 21 éves japán ma újabb emlékeztetőt kapott arról, milyen hosszú út áll még előtte.

A Magyar Nagydíj első szabadedzésén már viszonylag hamar piruettezett egyet, húsz perccel a vége előtt azonban a Mansell-kanyart a falba sodródva fejezte be. Látszólag nem volt nagy esés, Tsunoda sértetlenül szaladt vissza a bokszba, ám az autóján még a délutáni gyakorlás nagy részében is dolgozni kellett. Az AlphaTauri pilótája tudja, nagyon értékes időt veszített ezzel, és ahogy a korábbi esetekben, úgy most sem akar másra mutogatni. Tudja, hol hibázott.



„Akkor nagyon ideges volt az autó, különösen a hátulja, és különösen a gyors kanyarokban. Ezekben a kanyarokban veszítek a csapattársamhoz képest. A többi rendben van, néhányban még nálam is van az előny. Csak két kanyar volt, ahol nagyon sok ott maradt, azokban próbáltam javítani, és a falnak mentem. Nem kellene ezt csinálnom. Egy-másfél szabadedzésnyi idő landolt a kukában” – nyilatkozta az újonc a pénteki program végén.

Tsunoda majdnem a teljes második szabadedzést végigülte, azonban az utolsó percekben még ki tudott hajtani a bokszból egy gyorskörre, ami révén a 17. helyet csípte el. Tisztában van azonban azzal, hogy ez a rövid szereplés is mennyire esélytelen volt. „Teljes mértékben az én hibám volt, a mérnökeim pedig remek munkát végeztek. Még ez az egyetlen kör is hasznos adat nekem és a csapatomnak. Azt hiszem, a srácok nagyon keményen dolgoztak, és nagyon hálás vagyok nekik” – köszönte meg nyilvánosan is az AlphaTauri erőfeszítéseit.

Ami a folytatást illeti, másokhoz hasonlóan ő is az időjárásban bízik, és abban, hogy képes lesz extra munkával felzárkózni. „Igen, a körülmények változhatnak. Nem tudom, milyen lesz, de felkészüléssel vissza kell hoznom mindazt, amit ma elvesztettem. Meglátjuk, mi lesz holnap” – hangzottak Tsunoda visszafogott szavai.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: