Steward
Balogh Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. szeptember 21. kedd
F1

Vettel már nem versenyezne 40 évesen

Ugyan az F1-es mezőny nincs elöregedőben, de a második legidősebb versenyző, Fernando Alonso mégiscsak a 40. születésnapját ünnepelte ma. Valaki ennyi idősen már nem lenne itt.

Mi a legjobb mód arra, hogy felköszöntsd a versenytársadat, aki ráadásul kerek évfordulót ünnepel? Ugyanaz, amivel akár a verseny előtt is kiütheted, ha elég hatásosra sikerül. Vagyis egy konfettiágyú, lehetőleg komoly hanghatással. Csak meg kellett hallania, hogy „Boldog Születésnapot!”, és Sebastian Vettel már el is sütötte az ünneplő Fernando Alonsónak, akit vele együtt osztottak be a csütörtöki interjúkra, melyen a Formula.hu is jelen volt.

A spanyol értékelte a meglepetést, bár kis híján infarktust kapott közben, és megjegyezte, örül, hogy kollégájának legalább céloznia nem sikerült jól. „Nagyon szerencsés vagyok, hogy rossz irányba ment.” Mikor gyorsan megkérdezték tőle, hogy érzi magát így negyven évesen, még mindig alig tért magához. „Jelen pillanatban eléggé meg vagyok rémülve ennek a valaminek a hangjától, még most is kalapál a szívem” – próbált mosolyogva lenyugodni Alonso.Vettel természetesen örömmel konstatálta, hogy hatásos volt az ajándéka, ám amikor az ő életkorára terelődött a szó, rögtön leszögezte, őt kevés eséllyel fogják ilyennel ijesztgetni a versenyzőtársai. A kérdésre, hogy hat év múlva, tehát amikor ő maga tölti majd be a negyvenet, az F1-ben lesz-e még, határozottan és röviden felelt. „Nem. Nem hiszem. Mint Fernando is mondta az előbb, sose tudhatod, mit hoz a jövő, de most azt mondanám, nem.”

A születésnap kapcsán természetesen a nosztalgiázás sem maradhatott ki. A duó dicső napokat élt meg együtt, és még ha az idő is szépítette meg ezeket az emlékeket, nem gondolnak már negatívan a rivalizálásukra. Vettel kifejezte tiszteletét Alonso eddigi karrierjét látva, amelynek egyik mérföldkövét éppen itt, a Hungaroringen jegyzi a spanyol, első győzelmével. „Nagyon élveztem [a párharcukat]. Az idei első versenyen volt néhány kerék a kerék elleni csatánk, és én közben mosolyogtam. Nagyon vártam, hogy még több legyen ezekből, és azt hiszem, volt is néhány kisebb.”

„Fernando, említetted, hogy nyertél itt 2003-ban. Én akkor a TV előtt ültem, és emlékszem arra, ahogy győztél” – fordult riválisához, majd folytatta méltatását. „A tehetségéhez kétség sem fér, a pályán mutatott képességei alapján ő az egyik legnagyobb, akit a sport valaha látott. Megtette, amiről azt hittem, lehetetlen: legyőzte Michaelt. Mennyi siker, milyen hosszú karrier áll mögötte, különböző autókban. Megtiszteltetésnek érzem, hogy mellette versenyezhetek a pályán.”

Alonso sem volt rest kifejteni a gondolatait, szerinte Vettel méltó ellenfél volt. „Ugyanezt tudom csak mondani. Nagyon mély tisztelet van közöttünk. Sokszor harcoltunk keményen, és a világbajnoki cím várományosai is voltunk. Az végül mind Sebé lett, 2010 és 2014 között. De ez a tisztelet nem csak vasárnapra vonatkozik. A srácok többségével kiváltság egy mezőnyben versenyezni, de például Sebbel különösen. Ez valami olyasmi, ami mindig elkísér majd. A karriered során sok név kapcsolódik hozzád, és nekem Seb az egyik” – hangzottak Alonso elismerő szavai.

Vettelben szerinte és sokan mások szerint is ott ég még az a régi tűz, amit most az Aston Martinnál próbál feléleszteni. A Hungaroring erre jó esélyt adhat, hiszen a kétszeres világbajnokhoz hasonlóan a németnek is szép sikerei voltak itt, hét dobogós helyezés. De ahogy Alonso sem számít győzelemre, úgy Vettel sem pódiumra. „Nehéz lenne elérni. Fernandónak igaza van abban, hogy szoros lesz. Ez egy rövid körös pálya, ahol nehéz nagy különbséget kialakítani. Meglátjuk, de reménykedem egy tiszta hétvégében és egy erős eredményben. Rendben leszünk” – latolgatta esélyeit a négyszeres világbajnok csütörtökön.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?