DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Marko: Új megvilágításba helyezzük a balesetet

A Red Bull tanácsadó biztos benne, hogy a csütörtöki meghallgatáson olyan új bizonyítékokkal fognak tudni szolgálni, amelyek alapján felülvizsgálják a silverstone-i incidens után kirótt büntetést.

Még a Magyar Nagydíjra fordulva is a Brit GP első körében történt ütközés a fő beszédtéma, hiszen a Red Bull hivatalosan is kérte Lewis Hamilton büntetésének felülvizsgálatát. A Mercedes-pilóta Max Verstappennel ütközött, a holland hatalmas erővel csapódott a gumifalba, kórházba is kellett szállítani, miközben a brit tíz másodperces időbüntetést és két büntetőpontot kapott, amellyel együtt is megnyerte a silverstone-i futamot.

Az előírások kimondják, hogy egy esetet akkor vizsgálnak újra, ha „jelentős és releváns új bizonyítékot” tud felmutatni a Red Bull – azaz először ezt fogják megvizsgálni, hogy ez fennáll-e. Hasonlóval egyszer már sikerrel járt a csapat: a tavalyi évadnyitó Osztrák Nagydíj időmérője után éppen Hamiltont büntették meg sárga zászlós vétség miatt a rivális alakulat felülvizsgálati kérelme után.

marko-verstappen-redbull-1



Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója szerdán igen magabiztosan nyilatkozott a csütörtök délután esedékes online megbeszélésről a német RTL-nek: „Új tényekről van szó, amelyek nem voltak elérhetők számunkra a versenymegszakítás idején vagy amikor ezzel az egésszel foglalkoztak. Ezeket fogjuk elővezetni csütörtökön, és reméljük, hogy mindez újbóli vizsgálatot fog eredményezni, mert még mindig úgy gondoljuk, hogy túl enyhe büntetést kapott Hamilton.”

Marko hozzátette, hogy felvételekkel tudják igazolni az álláspontjukat: „A döntő tényező, hogy új bizonyítékokkal és tényekkel tudunk szolgálni. De nem árulhatom el ezeket a részleteket.”

Közvetlenül a baleset után Marko egyversenyes eltiltást kért volna Hamiltonra, így felmerült a kérdés, szerinte milyen szankció lenne helytálló a hétszeres világbajnokot illetően: „Egy olyan büntetés lenne megfelelő, amely megakadályoz egy győzelmet. Vagyis egy áthajtásos büntetés vagy eltiltás a következő futamokról, valahol a kettő között. De ez a felügyelők dolga. Először is örülünk annak, hogy újranyitották az ügyet, aztán meglátjuk, hogyan ítélik meg. De úgy hiszem, hogy az, amivel előállunk, valamelyest új megvilágításba helyezzük a történteket.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: