DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Melyik pilóta esett ki a legtöbbször?

Egy futamon rajthoz állni, majd célba is érni két különböző dolog, utóbbi pedig nem jöhet össze mindig. Legújabb grafikánkon a kiesések száma alapján rangsoroltuk az F1-es mezőnyt.

Egy versenyzőnek nem lehet mindig szerencséje és nem jöhet ki mindig úgy a lépés, ahogyan azt a papírforma mutatja. A Formula-1-es pilóták közül sokan tudnának mesélni arról, milyen érzés kiesni a versenyből, ami főleg akkor tud nagyon fájdalmas lenni, amikor közel volt a győzelem. Az idei évben induló 20 pilóta eddigi karrierje érdekes statisztikai adatokkal tud szolgálni a számunkra ebből a szempontból.

Sokszor a versenyzők önhibáján kívül is jöhetnek olyan dolgok, amelyek kiesést eredményeznek, de ennek ellenére van olyan az idei mezőnyben, aki még nem tapasztalta meg milyen érzés pórul járni és olyanok is, akikkel már sokszor előfordult hasonló. A grafikonon a legtöbb kieséssel rendelkező pilóták kerültek előre és így haladunk lefelé, ez alapján pedig látható, hogy az életkor bizony sokat számít.

Minél régebb óta van valaki az F1-ben és minél többször állhatott rajthoz, annál többször fordult elő olyan, hogy az illető nem ért célba. Így kerülhetett az első helyre a rangidős Kimi Raikkönen. A 41 esztendős finn pilóta 2001-ben kezdte meg a pályafutását a Sauber istállójánál és bár annak idején pontszerzéssel mutatkozott be Ausztráliában, a következő három futamot már nem tudta befejezni.

Ezzel kapcsolatban az egyik legfájdalmasabb verseny, a 2005-ös Európa Nagydíj lehet számára, ahol már csak karnyújtásnyira volt a sikertől, ám az utolsó kör elején eltörött a McLaren jobb első felfüggesztése. Eddig 71 esetben volt kénytelen kiállni, de nem maradt el tőle sokkal Fernando Alonso, aki 68 alkalommal élhetett át ilyesmit.



A harmadik helyezett Sebastian Vettel lett, aki mindössze 40 kiesést tudhat a magáénak 267 futam után. A korosztályos különbségek jól megmutatkoznak, hiszen az említettek mögött a lista hetedik helyén található Lewis Hamilton kivételével csak olyanok szerepelnek a legjobb 10-ben, akik 2010 után kezdték meg karrierjüket, a lista második felében pedig kivétel nélkül az utóbbi néhány év feltörekvő tehetsége látható.

Közülük a legérdekesebb Mick Schumacher, aki így nem csak az újoncok között lett a leghatékonyabb, de az összes riválisánál szerencsésebb volt eddig, hiszen még soha nem esett ki. Ehhez persze gyorsan hozzá kell tenni, hogy csapattársához Nyikita Mazepinhez, valamint Yuki Tsunodához hasonlóan mindössze 10 nagydíjon van túl.

Százalékos arányok:

Mivel nem mindenki teljesített ugyanannyi versenyt élete során, így a rend kedvéért kiszámoltuk, hogy az egyes pilóták a futamaiknak hány százalékán estek ki. Miután a németet eddig mindenhol leintette a kockás zászló, így a sor végén álló Schumacher a legjobb ezúttal is, a legszerencsétlenebb pedig Max Verstappen volt idáig. Bár csak 2015 óta van jelen a Formula-1-ben 129 futamának 21,71%-a volt, amit nem tudott befejezni, ezzel pedig fiatal kora ellenére még az összesített listán is az ötödik helyen áll.

Ebben az összevetésben Alonso lett a második, Carlos Sainz a harmadik, aki pedig szintén nem lehet túl boldog a teljesítményével, az ismételten Raikkönen, aki 20,88%-al lett a 4.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: