DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Horner felfedte, mekkora káruk keletkezett a balesetből

Max Verstappen és Lewis Hamilton balesete kitörölhetetlen nyomot hagyott a 2021-es világbajnoki címért folyó harcban. Christian Horner idézte fel a történteket, lassan egy hét távlatából.

Lewis Hamilton és Max Verstappen a tizedik verseny kilencedik kanyarjáig bírták ütközés nélkül a szezon feléhez érkezve egyre inkább élesedő világbajnoki küzdelmet. A holland már-már kezdett ellépni, így Hamilton mindent egy lapra feltéve rohamozta őt hazai közönsége előtt, de Verstappen nem engedett.

A dolognak egy vége lehetett: ütközés. Hamilton továbbment és megnyerte a futamot, míg Verstappen 51 G-s lassulási erővel csapódott a gumifalnak. Azóta is forrnak az indulatok mindkét fél és a külső szemlélők részéről is, de öt nappal a történtek után már talán lenyugodtak annyira az érintettek, hogy józan fejjel nyilatkozzanak. A Red Bull oldalán Christian Horner idézte fel a baleset pillanatait.



„Ez volt Max karrierjének legnagyobb becsapódása, egyben az első és remélhetőleg utolsó olyan eset, mikor utána a kórházba kellett őt szállítani. Egy ideig képtelen volt válaszolni a rádióban, ilyenkor pedig megáll az idő. Semmi másra sem tudsz gondolni, csak az emberre, aki olyan számodra, mintha a családtagod lenne, és bevillan, mennyire veszélyes is ez a sport, amit űzünk. Amikor végre meghallottam a hangját, elmondhatatlanul megkönnyebbültem” – emlékezett vissza a baleset utáni pillanatokra a csapatfőnök.

Még aznap este 10 órakor kiengedték a kórházból Verstappent, aki hétfőn már haza is repült. Bár elmondása alapján úgy érezte magát, mint aki eltöltött pár menetet a ringben Tyson Furyvel, összességében nem szenvedett komolyabb sérülést a holland.

Christian Hornert azonban nem hagyják nyugodni a történtek és elővette a sportban nem létező „mi lett volna, ha?” szálat: „Úgy gondolom, Lewis legközelebb a dobogón találkozott volna Max-szal, ez a szombati sprint után számomra egyértelmű” – folytatta az osztrák, aki aztán elmesélte, hogyan kezdett elfajulni az ütközés utóélete a Red Bull és a Mercedes között.

„Hallottam, hogy Toto felment a versenyfelügyelőkhöz. Jómagam abban a tizenhat és fél évben, amit csapatfőnökként eltöltöttem az F1-ben, sosem jártam ott, de ezt hallva késztetést éreztem, hogy odaálljak én is, hogy megmondjam, egyikünknek sincs itt semmi keresnivalója” – értett egyet Horner Michael Masival, az F1 versenyigazgatójával, aki kijelentette, a jövőben nem lesz ennyire toleráns a csapatvezetőkkel.

Az energiaitalosok csapatfőnöke kitért ezután arra is, mennyire tiszteletlennek tartotta a Mercedes és Hamilton hozzáállását, valamint ünneplését a leintést követően: „Toto szavaiból én azt vettem ki, hogy Max már megint túl agresszív volt. Azonban az a Max, akit 17 éves korában megismert ő és Lewis, már nem az a versenyző, aki ma. Egyike azon keveseknek, akiknek a neve mellett nem áll büntetőpont és úgy érzem, ez a fajta megközelítés igazságtalan vele szemben.”

„Csalódtam továbbá - a baleset súlyosságának fényében - a túlzásba vitt ünneplésben is. Mindenki tisztában volt vele, hogy Maxot további vizsgálatok céljából átszállították egy helyi kórházba, ezt a Mercedesnél is tudták. Nem bírom elképzelni, hogy erről ne tájékoztassák a pilótákat. Semmiféle ilyenkor szokásos önuralom sem látszott rajtuk, különösen úgy, hogy egyébként egy olyan eset után történtek ezek a dolgok, amiért Lewist meg is büntették."

A teljes kár Christian Horner elmondása alapján nagyjából 1,8 millió dollárra rúg, ami valószínűleg érzékenyen érinti majd a csapatot az idén bevezetett költségvetési korlátok nyomán, de a Hungaroringen törleszteni vágyó Horner úgy érzi, az egész erőt ad majd nekik a világbajnokság második felére.

Ha igazán szereted a motorsportokat, akkor van számodra egy jó hírünk: nemcsak a Facebookon, de már az Instagramon is megtalálsz bennünket. Kövess minket a legjobb képekért az Instán is!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: