DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Surer: Amilyen szögben Hamilton kezdte a kanyart, biztos volt, hogy nekimegy Verstappennek

Továbbra is beszédtéma a vasárnapi incidens Lewis Hamilton és Max Verstappen között. Vannak, akik szerint a szombati vereség után kódolva volt, hogy Hamilton bármilyen eszközt bevet a győzelemért.

Többen versenybalesetnek titulálták a vasárnapi csattanást a világbajnokság két éllovasa között, a versenybíróság mellett viszont sokan mások egyértelműen úgy vélik, Lewis Hamilton a ludas a karambolban. A legtöbben azt sérelmezik, hogy csak olyan mértékű büntetést kapott ezért a brit, hogy ennek ellenére is besöpörhette a maximális 25 pontot a győzelemmel, tehát kapott is meg nem is.

Charles Leclerc például a saját szituációjában erősen gondolt arra, hogy nem akar úgy járni, mint Verstappen, ezért az elképzeltnél jóval szélesebben kanyarodott ugyanabban a jobbosban, emiatt lecsúszott a pályáról és el is vesztette a futamgyőzelem lehetőségét. Még Hamilton honfitársa, Bernie Ecclestone is azon a véleményen van, hogy nevetséges egy ilyen kiütés után olyan büntetést adni valakinek, hogy azzal együtt is megnyerhesse a versenyt.

Az egykori F1-es pilóta, az utóbbi években a száguldó cirkusz szakértőjeként tevékenykedő Marc Surer hosszasan elemezte a balesetet, még számítógépes segítséget is igénybe vett és arra jutott, hogy Hamilton egyértelműen minden mindegy alapon vetődött be abba a kanyarba és már a ráfordulás szögén látszott, hogy tisztában van azzal, ha Verstappen nem vesz vissza, akkor összeütköznek.

Surer szerint látszik Hamilton kanyarodási szögéből, hogy mindent vagy semmit alapon vetődött be riválisa mellé


„Nem sok helyet hagyott Verstappen, de az elemzésekből tökéletesen látható, hogy amilyen szögben Hamilton elkezdett bevágódni abba a jobb kanyarba, egyáltalán nem kérdéses, hogy csak ütközés lehetett a vége, amennyiben Verstappen nem veszi el a gázt és nem engedi el riválisát. Ez mindenképpen hibás megközelítés Lewistól” – írta a Motorsport-Total című lapban megjelent elemzésében Marc Surer.

„Hamilton is jól tudta, hogy Max soha nem fogja elvenni a gázt, nem fogja elengedni. Igaz, Lewis pontosan ugyanilyen, Imolában is láthattuk, hogy ugyanígy cselekedett. Az pedig egyértelmű lehetett mindenkinek, hogy a szombati vereségét követően (a sprintkvalifikációt az élről kezdhette, de a rajtnál elvesztette a vezetést és kikapott Max Verstappentől hazai pályán) egészen biztosan azt gondolta, itt nem fogja hagyni magát! Egyszerűen valahogy érezhető volt már a rajt előtt, hogy össze fognak ütközni.”

A szakértő egyébként rendkívül jónak értékelte Charles Leclerc és Fernando Alonso hétvégi teljesítményét is, előbbi nem véletlenül lett a szurkolók szavazatai alapján is a nap versenyzője.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: