DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Verstappen legyűrte Hamiltont az első sprintkvalifikáción

A rajtnál dőlt el a Brit Nagydíj pole-pozíciójának sorsa: Max Verstappen győzött a kísérleti sprinten, amelyen a fő izgalmakat az első kör tartogatta. Alonso nagy rajtja és Perez megforgása jelentették az érdemleges eseményeket szombat délután.

Történelmi rajtra került sor szombaton közép-európai idő szerint 17:30-kor Silverstone-ban: a Formula-1-ben először tartottak sprintkvalifikációt, 17 körös futamot, amely a vasárnapi verseny rajtrácsát határozta meg. Az esemény – a szezon során később rendezendő két másikkal együtt – kísérleti jelleggel került a programba, de az első három helyezettnek pontokat is osztottak 3-2-1 arányban.

A már a pénteken megtartott időmérőn Lewis Hamilton harcolta ki a pole-pozíciót Max Verstappen előtt, így a két bajnoki rivális – mint annyi más futamon idén – újból egymás mellől startolt.

Az egyik nagy ismeretlent a gumiválasztás jelentette, hiszen a futamot kiállás nélkül kellett teljesíteni. Az első sorból induló két versenyző, akárcsak a többség, közepes keveréket választott, a harmadik rajthelyre Valtteri Bottas, valamit hátrébb a két Alpine és Kimi Raikkönen lágy abroncsot választott.

Hamilton lassan mozdult el, így a start után Verstappen átvette a vezetést a hazai sztártól, aki a Mercedes kedvező végsebességéből fakadóan az egyenesekben nagyon közel került a Red Bullhoz, de visszavenni nem tudta a pozíciót. Hátrébb George Russell és Carlos Sainz, valamint a két Haas is összeért. A spanyol húzta a rövidebbet, pontszerző pozícióból a mezőny végére esett vissza, Nyikita Mazepin pedig megforgott. Fernando Alonso ugyanakkor szárnyalt a jobban tapadó lágyakon, hat pozíciót javítva az első kört már ötödikként fejezte be.



A harmadik körben Verstappen előnye már egy másodperc feletti volt Hamiltonhoz képest, ami fontos fegyvertény volt a győzelem szempontjából, hiszen a körök gyorsan peregtek. Három körrel később csapattársa, Sergio Perez vesztette el az irányítást nagy sebességnél a Chapel kanyarban, és bár a falat elkerülte, a 19. helyre esett vissza, ezzel nehéz helyzetbe hozva magát a vasárnapi futamra.

Az élmezőnyben lényegében a rajt után nem változtak a frontvonalak: az új formátum nagy nyertese Verstappen volt, aki hiába maradt alul az időmérőn, megszerezte a három bónuszpontot és ezzel együtt a vasárnapi pole-pozíciót. Hamilton ért célba másodikként, Bottas őrizte harmadik pozícióját – a lágy abroncsok kopása nem okozott problémát a finn számára.

Charles Leclerc megismételte negyedik pozícióját a sprintkvalifikáción. Hátrébb a nagyot rajtoló Alonsót előzték az ellenfelek: mindkét McLaren átlépte, Lando Norris lett az ötödik, Daniel Ricciardo a hatodik. A spanyol hetedik helyezésére így sem panaszkodhat, négy pozíciót javított az időmérős eredményhez képest.

A Sebastian Vettel mögött kilencedikként befutó George Russell két pozíciót veszített a starthoz képest, de így is a legjobb tíz közül indulhat vasárnap. Az első körben hátraeső Sainz végül a 11. helyig zárkózott fel, majdnem visszaérve az eredeti rajtpozíciójáig, Perez viszont a sprint hatalmas vesztese volt: miután sokáig a 18. helyen haladt, a csapat az utolsó körben kihívta a bokszba. Az időmérőn még negyedik leggyorsabb (törölt kör miatt ötödikként startoló) mexikóinak a mezőny végéről kell indulnia.

A sprintkvalifikáció eredménye:

  Versenyző Autó Idő/hátrány
1 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA 25:38.426
2 Lewis Hamilton MERCEDES 1.430
3 Valtteri Bottas MERCEDES 7.502
4 Charles Leclerc FERRARI 11.278
5 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 24.111
6 Daniel Ricciardo MCLAREN MERCEDES 30.959
7 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 43.527
8 Sebastian Vettel ASTON MARTIN MERCEDES 44.439
9 George Russell WILLIAMS MERCEDES 46.652
10 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 47.395
11 Carlos Sainz FERRARI 47.798
12 Pierre Gasly ALPHATAURI HONDA 48.763
13 Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI 50.677
14 Lance Stroll ASTON MARTIN MERCEDES 52.179
15 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI 53.225
16 Yuki Tsunoda ALPHATAURI HONDA 53.567
17 Nicholas Latifi WILLIAMS MERCEDES 55.162
18 Mick Schumacher HAAS FERRARI 68.213
19 Nikita Mazepin HAAS FERRARI 77.648
20 Sergio Perez RED BULL RACING HONDA DNF
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: