DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Meglehetett volna a dupla Q3 az Alpine-nak

A szorosabb középmezőny azt is eredményezi, hogy a pilóták könnyen lökdösik ki egymást a továbbjutó helyekről az időmérőn, így maradt hoppon az Alpine párosa is. De mindketten találtak pozitívumot is.

A franciáknál az elmúlt időszak Esteban Oconnak alakult rosszabbul, aki az év eleji jó teljesítmény után mintha elvesztette volna a fonalat, így csapattársa rendre elé került. A francia pilóta annyira tehetetlen volt az elmúlt versenyhétvégéken – szombatonként már a Q1-ben búcsúzott – hogy csapata még kasztnicserét is eszközölt a Brit Nagydíjra.

Úgy tűnik, egyelőre működik a változtatás, Ocon az első szabadedzésen tizedik lett, a péntek délutáni időmérőn pedig a 13. helyet szerezte meg, kilenc századdal lemaradva csupán csapattársa, Fernando Alonso mögött. Noha a Q3-ba így ő sem jutott tovább, jóval elégedettebben nyilatkozott, mint a korábbi hétvégéken. „Boldog vagyok. Ausztriában egy másodperccel volt rosszabb a tempónk, de most az autó ott van, ahol eredetileg volt, szóval ez egy jelentős előrelépés” – mondta el a kvalifikáció után a francia.

Hálás az Alpine-nak, amiért eleget tettek a kérésének és komolyabb alkatrészcseréket kiviteleztek az autóján, és sajnálja, hogy cserébe ma csak ennyire futotta tőle. „Köszönöm a srácoknak az egész heti munkájukat, keresték a probléma okát, megpróbáltak mindent tisztázni. Egyértelműen több tempónk van, ez jó. Sajnálom az utolsó kört, kavarodás volt a pályán, sok autó előzgette a sort, mi pedig emiatt megszenvedtünk a gumikkal. Nem tudtuk elkezdeni a kört, pedig pont arra lett volna szükségünk a Q3-hoz. A tempó legalább visszajött, ez jó hír” – kommentálta a kvalifikációt Ocon. Ami a hétvége hátralévő részét illeti, hasonlóan bizakodó. „Megpróbálunk majd néhány pozíciót nyerni, és pontszerző helyen zárni. Még csak péntek van, sok időnk van még.”



Alonso a 11. helyen épp csak lemaradt a Q3-ba kerülésről, Sebastian Vettel vette el tőle a lehetőséget. A spanyol szerint meglehetett volna a legjobb tíz is, de Oconhoz hasonlóan szerinte sem voltak ideálisak a körülmények a második etap végén. „Nagyon trükkös volt, eléggé szeles volt odakint. Kicsit több volt még az autóban, de a forgalommal nem volt könnyű megbirkózni” – nyilatkozta az időmérő után. „A Q2 első körében nem igazán voltunk összhangban a többiekkel, a második nekifutáskor a kivezető kör pedig zűrzavaros volt.”

Alonsónak korábban, még Ausztriában múlt már a versenytársakon továbbjutása, de szerinte most ez nem osztott, nem szorzott, legalábbis nem annyira egyértelműen, mint előzőleg. „Valószínűleg a végső pozíciónkon ez nem változtatott túl sokat. Jó lett volna ott lenni a Q3-ban, de sajnos nem voltunk ott.” Ami az előttük álló sprintfutamot illeti, a kétszeres bajnok kíváncsi, de kicsit még mindig furcsa neki. „Olyan, mintha a verseny első etapja holnap lenne, aztán megállnánk egy éjszakára, aztán vasárnap folytatnánk. Érdekes lesz látni, hogy mit várhatunk ettől a formátumtól” – mondta Alonso, aki korábbi gondolatai alapján arra számít, hogy úgysem lesz ez a sprintverseny végleges.

A célját, vagyis a szórakoztatást viszont támogatja; neki is jólesik, hogy hosszú szünet után újra teltház előtt versenyezhet. „Bámulatos látni a színes lelátókat, tényleg olyan érzést kelt, mintha hosszú ideje nem versenyeztünk volna, mintha eddig csak tesztek lettek volna. Boldog vagyok, hogy láthatom az embereket, remélem, élvezték a mai napot, és még jobban fogják a holnapot és a vasárnapot. Három nap tele akcióval, megérdemlik, nagyon különleges élménnyé teszik a vezetést” – dicsérte Silverstone hangulatát Alonso.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: