DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Alonso: Úgyis módosítunk majd a sprintfutamon

Mindössze egyetlen hét választja el az F1-et története első sprintversenyétől, ami a bejelentése óta megosztja a sport világát. George Russell és Lewis Hamilton után most Fernando Alonso jóslata jön.

Jövő héten ilyenkor már a Formula-1 legelső sprintfutamára melegít majd a mezőny, ami ha úgy tetszik, nevezhető sprintkvalifikációnak is. Az új hétvége formátuma szerint pénteken egyetlen szabadedzést rendeznek majd, délután pedig hagyományos módon megtartják az időmérőt. Szombaton egy újabb szabadedzést követően ezen pénteki sorrend alapján állnak majd rajthoz a versenyzők, hogy 17 kör alatt eldöntsék a vasárnapi „főfutam” rajtrácsát.

Két hazai hős már véleményezte az ötletet. Russell a csapatát félti, szerinte a Williams a tripla versenyhétvégén látott tündöklés után visszazuhanhat a mezőny végére, míg Hamilton vonatozásra készül. Alonso részben osztja a véleményüket, hatalmas kavarodást nem vár, de nem is utasítja el teljesen az F1 tervét. „Szeretek új dolgokat kipróbálni, és ez a formátum nagy meglepetéseket is hozhat” – kezdte a spanyol, akinek erre talán most nincs szüksége, hiszen visszatérése a kezdeti gyengélkedés után úgy tűnik, jól sikerül.

Arra ugyanakkor nem számít, hogy minden úgy is marad, ahogy kigondolták. A versenyigazgató, Michael Masi már korábban kilátásba helyezte, hogy ha szükséges, módosítanak a sprintversenyek szabályain, Alonso pedig nem lepődne meg, ha erre már a Brit Nagydíj után sor is kerülne. „Biztos vagyok benne, hogy lesz néhány csavar a másik két sprinfutamon, mert még az F1 is azt mondja, hogy ez csak egy teszt.”



A kétszeres világbajnok azt is fejtegette, mit kellene majd felülvizsgálni. „Pénteken lesz az időmérő, és a sorrendet utána már nagyon nehéz lesz megváltoztatni. A leggyorsabbak indulnak elölről szombaton, a sprintversenyen hasonló felállás várható, és így aztán vasárnap is ugyanott vagy. Meglátjuk, de szerintem nem lesz túl sok újdonság. Akik a leggyorsabbak, azok lesznek elöl” – összegezte várakozásait Alonso.

A másik két sprintverseny helyszíne még kérdéses, de az F1 ahhoz mindenképpen ragaszkodik, hogy mindhárom tervezett eseményt megtartsák.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: