DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 10. csütörtök
F1

Red Bull: Hamilton szeret játszani

Újabb fejezetéhez érkezik a Brit Nagydíjon a világbajnoki csata. A vezető Red Bull élvezi a mostani helyzetet, ám most keményebb csatára készülnek, mint Ausztriában.

Végigdominálta a tripla versenyhétvégét Max Verstappen, ami valami olyan tett volt, amire még maga a csapat sem számított. Mindeközben a Mercedes tehetetlenül nézte a Red Bull versenygépének hátulját, és fejvakarva érkeztek Silverstone-ba is, 32 pontos különbséggel az egyéni, 44 pontossal a konstruktőri világbajnokságban.

Ha Verstappen formája a hétvégén is megmarad, azzal akár komolyabban is megléphet az őt üldöző Lewis Hamilton elől. Sem a brit, sem a csapata nem kongatja még a vészharangokat, de nem is tennének nagyobb összeget saját sikerükre, főleg, hogy az idei fejlesztések befejezését tervezik. A Mercedes bizonytalansága azonban nem növeli a Red Bull önbizalmát. Jól tudja a csapatfőnök, Christian Horner is, hogy messze van még december, a szezon vége. „Annyira korai szakasza ez még a szezonnak, nem beszélhetünk még arról, hogy bármivel is elsétálunk” – nyilatkozta a brit a versenyhétvége előtt.

Szerinte a mostani pontelőnyük nem életbiztosítás, és számít még meglepetésekre a hétszeres bajnoktól, akit ravasz pilótának is tart. „Lewis szereti a szemfényvesztést, mindig megpróbálja elterelni a figyelmet, de ez a játszma része, bármely sportban. Ez a szezon kifejezetten hosszú, és azzal, hogy a mostani hétvégén összesen 29 pontot lehet szerezni, az a 32 pont könnyen elolvadhat. Lewis hihetetlenül keményen fog harcolni, Silverstone mindig is erős pályája volt neki is és a csapatnak is” – mondta Horner, utalva arra, hogy Hamilton félelme a Mercedes teljesítményével kapcsolatban talán csak a szokásos túlaggódás.



Szavai arra is emlékeztetnek ugyanakkor, hogy az új, sprintfutamos formátum miatt ezen a hétvégén egy kicsit más lesz a pontozás; a sprint első három helyezettje 3, 2 illetve 1 ponttal lesz gazdagabb. Hogy a megbolygatott menetrend kinek kedvez, az kiszámíthatatlan (Hamilton szerint nekik semmiképpen), viszont maga a pálya az Ezüst Nyilak mellett szól. Hamilton itt már hét győzelmet aratott. „Ez egy óriási rekord. Mindent beleadunk majd, hogy legyőzzük őket, de ha Silverstone-ban mi nyerünk, akkor nincs mitől tartanunk a bajnokság hátralévő részében sem.” Ismerősen cseng ez? Mintha csak a Francia Nagydíj Red Bull-előzetesét olvasnánk.

Erős Mercedesre számít tehát a csapat, de mint Horner elárulta, nemcsak a pályán. A bajnoki küzdelem eredménye, hogy a két konkurens csapatfőnök, Horner és Toto Wolff kölcsönösen odaszólogatnak egymásnak, főleg, ha egy terembe ültetik őket a sajtótájékoztatón. A brit legutóbb csöndre intette kollégáját, aki cserébe szószátyárnak nevezte őt. Horner szerint egyáltalán nem egy elmérgesedett viszonyt láthatunk. „Abszolút rendben van [a kapcsolat]. Tisztelem azért, amit a Mercedesszel elért. Ez persze most egy új szituáció számára. Sosem volt még nyomás alatt, úgyhogy most meg kell küzdenie vele. Jó látni ezt, és hogy pont mi idéztük elő” – hangzottak Horner gondolatai a rivalizálásról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: