DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ricciardo: Nem akarok neheztelni az F1-re

Kilenc versenyt követően is még mindig nehézkesen halad Daniel Ricciardo karrierje a McLarennél. Csapattársa, Lando Norris egyelőre bőven lekörözi. Az ausztrál igyekszik higgadt maradni.

Ha a McLaren mint csapat teljesítményét nézzük, nem igazán beszélhetünk kiegyensúlyozottságról, még akkor sem, ha most éppen a harmadik helyen állnak a konstruktőrök között, megelőzve a Ferrarit. Noha Lando Norris a mezőny egyetlen pilótájaként eddig a szezon összes versenyén pontot szerzett és már három dobogós helyezése is van idén, Daniel Ricciardo egyelőre tovább küzd az autóval és próbál a legjobb tízen belül maradni.

Ricciardo már korábban arról beszélt, hisz magában és motivációként éli meg csapattársa remeklését, most pedig a Motorsportnak megerősítette, tisztában van a gyengeségekkel és minden erejével dolgozik rajtuk. Elvégre ő maga is ennél simább csapatváltásra számított. „Úgy érzem, ez egy nagyon váratlan és nehéz szezon egyelőre, de csak a tempót tekintve” – kezdte az ausztrál.

Elmondása szerint ennek tudatosítása volt az első lépés, amelyet meg kellett tennie a döcögős évkezdet után. „A továbblépés legegyszerűbb módja, ha elfogadom ezt. Többet vártam? Abszolút. De ha innentől minden versenyhétvégére úgy megyek, hogy gyorsabb leszek Landónál, abból csak sértődés lesz, neheztelni kezdek majd a sportra. Ennél egy kicsit több fog kelleni” – utalt arra, hogy a türelem az, amire most leginkább szüksége lenne. Saját magától és a kívülállóktól is.



A McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl már elhintette, számukra is csalódás eddig, amit az ausztrál produkál, de nem vesztették még el a bizalmukat benne. Ricciardo sem dobná még be a törölközőt. „Egyértelmű, hogy valami hiányzik. Az autó jó, az elmúlt három hétvégén kifejezetten jobbnak éreztem. Nem fogom belengetni a fehér zászlót, vagy megadni magam,  vagy hogy is mondják ezt. Egyszerűen csak nem fogok erre fókuszálni, igyekszem kevesebb energiát elpocsékolni rá, és csak elfogadni, hogy ő [Norris] nagyon jól vezet. A cél nyilván, hogy közelebb kerüljek hozzá, és segítsem a csapatot is.”

Új módszere alapján tehát Ricciardótól arra számíthatunk, hogy inkább a saját garázsára összpontosít majd. Könnyen lehet, hogy ez már nem az a Méhészborz lesz, aki a paddock mókamestere. „Azt hiszem, ez már a bölcs, 32 éves énem. Magamra kell figyelnem, és akkor remélhetőleg ledolgozhatom a hátrányomat.”

A következő megálló Silverstone, ahol az ausztrál tíz évvel ezelőtt bemutatkozott a Formula-1-ben a HRT színeiben. Nem túl jó ómen számára, hogy itt eddig sem termett neki sok babér, eddigi legjobb helyezése egy harmadik hely még 2014-ből, a Red Bull-lal. Ugyanakkor a most debütáló sprintfutam okozhat meglepetéseket, és Ricciardo reméli is, hogy az új formátum a kezére játszik. Szerinte az elmúlt három versenyen a rajtok voltak az erősségei, és ha ez most is így lesz, akkor jó helyzetbe kerülhet. „Azt hiszem, mindig legalább két helyet nyertem az első körben. Ha sprintkvalifikációnk lesz, valószínűleg előrébb rajtolhatok vasárnap. Szóval én örülök, hogy két versenyünk lesz” – mondta az ausztrál, hangsúlyozva ezzel, hogy szerinte ugyanúgy igazi versenyként kell kezelni a szombati eseményt is, mint a vasárnapit.

Komolyabb esélylatolgatásba nem bocsátkozott, azt azonban kiemelte, ez újabb lehetőség lesz arra, hogy erősítse a kapcsolatát a csapattal. Összességében pedig nem bánta meg, hogy csatlakozott a McLarenhez; egy motivált és ambiciózus brigád tagjának érzi magát. „Az autó nyers tempója megvan, ez nagyon inspirálja a csapatot, és keményen készülnek a jövő évre is. Az autóval egyértelműen minden klappol, és ez igazán reményteli” – fogalmazott Ricciardo.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: