DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Utoljára Sennával aratott a Honda zsinórban ennyi győzelmet

Négy éve még kinevették a japán gyártót, most futószalagon szállítja a győzelmeket Max Verstappen vezérletével. Ayrton Senna óta nem láthattunk ilyen mértékű Honda-sikersorozatot.

Harminckét pontra növelte előnyét az összetettben Max Verstappen az autója sérülésével küzdő és csak negyedikként befutó Lewis Hamiltonnal szemben. A holland pilóta zsinórban harmadik futamgyőzelmét aratta az Osztrák Nagydíjon, ami a Red Bull-Honda számára már az ötödik, egymás után elért siker.

Mesterhármast utoljára Ayrton Senna ért el a japán gyártó erőforrásaival még 1991 elején (akkor rögtön négyszer nyert a brazil legenda a McLaren-Honda színeiben), ami azért is volt komoly meglepetés, mert a Honda akkor használta először élesben új, V12-es erőforrását, amivel egyébként abban az évben meg is nyerte a világbajnoki címet. Az eddigi utolsót, mert utána már csak részsikerek következtek, legyen szó V12-es, V10-es, vagy V8-as erőforrásokról.

1991 óta nem ért el ilyen sikersorozatot a Honda és könnyen lehet, hogy még nincs vége


A hibridérás szereplés felettébb nehezen indult, 2017 derekán egy ideig azt hihettük, nem is tudnak az F1-ben maradni, mert senki nem akart szerződni a gyenge teljesítményt nyújtó gyártóval, aztán érkezett a Toro Rosso, majd később a Red Bull, az eredményt pedig látjuk.

Hogyan látták a japán gyártónál Verstappen újabb győzelmét? „Ez ismét egy tökéletes teljesítmény volt Max Verstappentől. A pole pozícióból rajtolhatott, minden egyes körben az élen állt, megfutotta a verseny leggyorsabb körét és zsinórban harmadszor a futamot is megnyerte. Ez ráadásul a Red Bull-Honda zsinórban ötödik győzelme volt idén” – mondta el véleményét Toyoharu Tanabe, a Honda F1-es technikai igazgatója a RacingNews365 hasábjain.

A hétvége azért nem torkollt felhőtlen ünneplésbe a japánoknál, mert a másik három pilóta némileg gyengébben muzsikált, valahol vezetői, valahol taktikai hibából eredően. „Sergio Perez a verseny elején a 10. pozícióba esett vissza, ehhez még különböző büntetések is társultak, ilyen körülmények között nem is rossz a hatodik helyezés. Pierre Gasly és Yuki Tsunoda remekül mentek az időmérőn, ám a versenytempó csalódást keltően alakult, így végül csak a 9., illetve 12. helyet tudták megszerezni. Reméljük, a következő versenyhétvégén mind a négy autóval sikeresek leszünk” – tekintett előre a japán szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: