DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Vita a büntetőpontokról: Verstappen is Norris mellé állt

Igazságtalannak – saját szóhasználatával hülyeségnek – tartja Lando Norris, hogy veszélytelen megmozdulásokért büntetőpontot osztanak a felügyelők. Még a kárvallott Red Bullnál is egyetértenek azzal, hogy Spielbergben nem érdemelte meg a retorziót.

Nem csupán időbüntetést kapott Lando Norris az Osztrák Nagydíj első körében történt kiszorításért, de két büntetőpontot is a számlájára írtak a Sergio Perez kárára elkövetett megmozdulásért. Ez azt jelenti, hogy a McLaren fiatalja már 10 egységnél jár 12 hónapos intervallumban, márpedig 12-nél eltiltás jár – igaz, a következő nagydíjig elévül kettő büntetőpont.



„Akkor kellene büntetőpontot osztogatni, amikor valaki veszélyes dolgot csinál és másra fenyegetést jelent. A bakui piros zászlós incidensnél például, amikor nem mentem a bokszba, nem veszélyeztettem senkit, épp ellenkezőleg, mindent biztonságosan csináltam” – beszélt arról az Osztrák Nagydíj FIA-sajtótájékoztatón Lando Norris, hogy igazságtalannak tartja a legutóbbi esetet, amikor büntetőpontokat adtak neki, akárcsak a mostanit.

„Miért érdemeltem azért büntetőpontokat? Miért érdemlek a maiért, amiért valaki a kavicságyba csúszott? Semmi veszélyeset nem tettem. Egyes esetekben talán megérdemelt a pályán kiosztott büntetés, ha valaki rosszat tett versenyszituációban, hibázott. Értem, ha valaki sárga zászló alatt előz és ezzel veszélyeztet mást, akkor bünetőpont jár, és ha összegyűlnek, versenyeltiltást osztanak érte. De ilyen apróságokért hülyeség büntetőpontot adni, nem erről kellene szólnia az F1-nek. Számítok rá és remélem, hogy mások is fognak támogatni ebben” – mondta el véleményét Norris a sajtótájékoztatón, melyen online formában a Formula.hu is jelen volt.

A fiatal brit valóban nem volt egyedül véleményével, olyannyira, hogy még a kárvallott Perez csapata is egyetértett vele. A Red Bull-főnök Christian Horner arról beszélt, egyszerűen kemény versenyzés zajlott, nem szabálytalanság. A futamgyőztes Max Verstappen is egyetértett vele a sajtóteremben:

„Támogatom. Mennyit is kaptál, kettőt? Szóval hat ilyen incidensért eltiltás járna, ami szerintem nem lenne megérdemelt és helyénvaló. Én is voltam ebben a helyzetben, jártam 9-10 pontnál. Nem hiszem, hogy az ilyen esetekért büntetőpontnak kellene járnia, tekintve, hogy 12 után eltiltanák a versenyzőt, ami nem lenne megérdemelt. Felül kellene vizsgálni ezt a rendszert” – mondta Verstappen.

Norris 10 büntetőpontja a következőképp adódik össze: 2 pont sárga zászló alatti előzésért a 2020-as Stájer Nagydíj első szabadedzésén; 3 pont a sárga zászlók figyelmem kívül hagyásáért a 2020-as Török Nagydíjon; 3 pont, amiért nem hajtott a bokszba a piros zászló belengetésekor az idei Azerbajdzsáni Nagydíjon, valamint 2 pont a mostani Perez-esetért.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: