DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Sainz: Kétszer akkora volt a gumikopásunk, mint a többieknek

Pontot sem szerzett a szombaton még a középmezőny legjobbjaként kvalifikáló spanyol az F1-es Francia Nagydíjon: a pilóta szerint meg kell érteniük, miért szenvedtek annyira az abroncsokkal.

Az időmérőn még Carlos Sainz volt a középmezőny legjobbja Le Castellet-ben, hiszen az ötödik helyre kvalifikált a Ferrarival, majd a verseny első szakaszában is tartotta ezt a pozíciót. A kerékcserék után azonban többet átugrották, majd pedig egyre többen megelőzték a pályán is, így végül mindössze a pontot sem érő 11. helyen intette le őt a kockás zászló. A spanyol szerint egyértelműen a gumikopással volt gondjuk vasárnap:

sainz-ferrari-francia-1



„Eléggé egyértelmű és evidens, hogy ma valamit nagyon elrontottunk, hogy ennyire nagy volt a hátrányunk tempó terén” – nyilatkozta a Francia Nagydíj után a Formula.hu jelenlétében. „Néhány versenyen már tapasztaltuk, hogy szenvedtünk azzal, hogy szemcsésedtek és koptak az első gumik, kétszer annyira, mint a riválisainknál.”

„Voltak autók, amelyeknél tegnap fél másodperccel vagy három tizeddel voltunk gyorsabbak, mint például a McLarenek. Ma viszont a verseny vége felé két másodperccel voltak gyorsabbak körönként. Nyilvánvaló, hogy vannak korlátaink az abroncsokkal, ahogy azokat működtetjük. Ki kell elemeznünk és meg kell próbálnunk javulni ezen a téren a szezon során.”

Sainz szerint stratégiával sem tudtak volna javítani a helyzetükön: „Az a probléma, ha ilyen szintű gumikopás jelentkezik, akkor nincs túl nagy mozgástered a taktikával sem. Nem is nagyon tudunk védekezni sem, hiszen nem mi vagyunk a leggyorsabbak az egyenesben. Ma nagyon-nagyon nagy volt a lemaradásunk tempó terén, egyszerűen kétszer annyira elkoptattuk az abroncsokat, mint a többiek. Meg kell ezt értenünk, mert szerintem ez most meglepetésként ért minket” – fogalmazott a ferraris, akinek csapattársa, Charles Leclerc még nála is pocsékabbul szerepelt, hiszen mindössze 16. lett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: