DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Élő cikkek

Ez volt a Francia Nagydíj futama

Megkezdődött az F1 nyári európai turnéja, első állomásként Franciaországban koncertezett a mezőny. A Paul Ricard versenypálya az év egyik legizgalmasabb futamának adott otthont.

Üdvözöljük olvasóinkat a 2021-es Formula-1-es szezon hetedik állomásán, a Francia Nagydíjon. A bokszutca percekkel ezelőtt nyílt ki, egy az autók már elindultak a rajtrácsra.

A nyitóképen feltűnhetett, hogy a kora délutáni F3-as futam alatt tapasztalt esőnek már nyoma sincs. A pálya azóta szinte teljesen felszáradt, így a mezőny slick gumikon készül a 15:00-kor kezdődő futamra. Az égbolt azonban még messze nem tisztult ki, így a következő két óra során nem kizárt további csapadék érkezése.

E4U1Z5yXoAArTMj

Francia szokás, hogy a rajt előtt feltűnik néhány katona a helyszínen. Ez most sem volt másképp, a trófeákat egy katonai helikopter szállította le.

Emlékeztető: Tsunoda autójában többek között váltót cseréltek, így a japán a bokszutcából várja a rajtot. Íme a teljes rajtrács.

A levegő 25, a pálya 36°C-os, esőnek pedig eddig nyoma sincs. 51 kör vár a mezőnyre, kezdődjön a felvezető kör!

RAJT! Elindult a 2021-es Francia Nagydíj!

Az első sor szinte egyszerre kapta el a rajtot, így Verstappen zárni tudta a szöget Hamilton előtt, de annyira későn fékezett, hogy a pályáról lecsúszva utat engedett brit riválisa előtt. A sorrend így ebben a pillanatban Hamilton, Verstappen, Bottas, Perez, Sainz, Gasly, Leclerc, Alonso. Verstappenhez egyelőre közelebb van Bottas, mint Hamilton.

Íme a pillanat. Verstappen szűken fordult rá az első kanyarra, túl nagy volt a tempó, így a Red Bull hátulja többször ki akart törni jobbra. Összeszedte, de a pozíció elúszott.

E4U-kwjWUAE4NkN

Verstappen leggyorsabb kört futott, de egyelőre DRS-nyitási távolságon kívül, kb. 1,2 másodpercre követi Hamiltont. Közben a bokszból rajtoló Tsunoda már a két Haast és a két Williamst maga mögé utasítva a 16. pozícióban.

Még csak az ötödik körnél tartunk, de máris megjött az első ilyen jellegű üzenet Hamiltontól: ezek a gumik nem fogják addig bírni, ahogy arra számítottunk - fogalmazott a brit.

Az első három egyébként szorosan, 1,5 másodpercen belül követi egymást, Perez azonban kissé lemaradt tőlük, az ő hátránya már 5 másodperc. 

Néhány kanyaron belül Ricciardo, Norris sorrendben mindkét McLaren megelőzte Alonsót, aki így a 10. helyre csúszott vissza, és megérkezett rá Vettel. Küzd az Alpine, valami nem stimmel náluk.

Perez visszajött Bottas mögé 3,5 másodpercre, valószínűleg a gumikkal spórol, amennyire csak tud. Az első négy 8,5 másodpercen belül autózik, az ötödik helyen lévő Sainz már 23,5 másodperces hátrányban.

Alonso szerint mindenki küzd a gumikkal, szóval ideje elgondolkodni a bokszkiálláson. Jól olvassa a versenyt, Sainz és a Mercedes párosa is szemcsésedésről számolt be. Leclerc ki is jött, a 15. körben kezdődnek a cserék!

Gyanús, hogy a Pirelli jóslatai nem fognak bejönni. A gumigyártó egy bokszkiállást jósolt a mezőnynek, de Leclerc kiállása például nagyon korai volt, és több másik csapat is mozgolódik a bokszban.

A 18. körben kijött Bottas is, erre Verstappenéknek figyelniük kell. Keményekett kapott a finn, ahogy mindenki más is, aki eddig kint járt.

Reagált a Red Bull, Verstappen gyorsan kapott egy szett keményet, és éppen, hogy visszaért Bottas elé. A finn két lila szektorral ostromolta a hollandot. Egy körrel később jött Hamilton is, de nem tudott visszaérni Verstappen elé, aki óriási kivezető kört ment! A sorrend Verstappen, Hamilton, Bottas, de előttük Perez vezet kiállás nélkül. Vele valószínűleg egy kiálláson van a Red Bull.

Óriási küzdelem a két vb-aspiráns között! Hamilton tizedmásodpercekre követte Verstappent, de hibázott, így a nyakába esett Bottas. Eközben Perez 6 másodperces előnnyel az élen.

A pilóták is feszültek, nem csak a nézők. Verstappentől és Hamiltontól is lihegős, ideges rádióüzenetet hallottunk. Itt nincs helye bizonytalanságnak. 

Hogy lesz ebből egyetlen kiállás az élmenők részéről? Hamilton folyamatosan ott liheg Verstappen mögött, ezzel szisztematikusan nyírja a saját gumijait, miközben eddig egyetlen valós előzési esélye nem adódott. Bottas emiatt kissé visszavett mögöttük.

Perez a nagy izgalmak közepette kapott egy friss szett Pirellit, így visszaesett a negyedik pozícióba. Az első tíz jelenleg: Verstappen, Hamilton, Bottas, Perez, Vettel, Stroll, Ricciardo, Leclerc, Sainz, Gasly.

Ennyit az egykiállásos stratégiáról, Verstappen újra a bokszban. Nem várták meg, hogy a Mercedes döntsön az időzítésről. Közepeseken kell 20 kört mennie.

Verstappen Perez mögé jött vissza, és elkezdte szórni a leggyorsabb köröket. Körönként két másodpercet ad Hamiltonnak, csak az a kérdés, meddig bírják a közepesek.

Eközben a gumimágus Vettel 35 kör óta simogatja a kemény keverékeket, még egyszer sem járt a bokszban. Jelenleg az ötödik helyen halad, ő vezeti a középmezőnyt.

Mit tervez a Mercedes? Kanyarról kanyarra fogy az előnyük Verstappennel szemben, a holland már 10 másodpercen belül. 15 kör van hátra.

Vettel 40 körön át autózott a keményeken, a kötelező kiállást letudva a 10. helyre ért vissza. 

Nem lesz itt már kiállás, Hamiltonéknak ezt a csatát a pályán kell megívniuk. Verstappen egyre közeledik, miközben sötétszürke felhők gyülekeznek a pálya felett...

Hamilton első gumijai durván szemcsésednek. Közben Bottas azt az üzenetet kapta, hogy Verstappenen kívül Perezt is meg fogja kapni a nyakába.

E4VMfZVXwAE2_os

Verstappen megelőzte Bottast! A szélárnyékába érve kissé megtorpant, de a DRS-t és Bottas mély fékezését kihasználva a finn mellé ért, majd legyorsulta őt. 9 kör van hátra, és a holland megindult Hamilton után, akinek 4,5 másodperc az előnye.

Bottas jól leszúrta a csapatot. Miért nem hallgattatok rám, amikor azt mondtam, hogy ez kétkiállásos lesz?

Lassan fogy Hamilton előnye, Verstappen gumijai sem frissek már. A brit közben hibázott egyet, oda is ütötte az autó alját a kerékvetőn. Közben Perez Bottast üldözi.

Perez ugyanabban a sikában támadta meg Bottast, ahol Verstappen, és ugyanúgy utasította maga mögé. Hamilton, Verstappen, Perez a sorrend.

Verstappen másodpercen belül Hamilton mögött!

Komoly csata nélkül dőlt el az első hely sorsa! Ahogy Bottas esetében, úgy Hamilton ellen is a sikánban támadt Verstappen. Már a féktávra mellé ért, és könnyedén megelőzte őt. Utolsó méterek a futamból!

Leng a kockás zászló, Verstappen nyerte a Francia Nagydíjat! A dobogóra Hamilton és Perez állhat még fel, de Perez Bottas elleni előzését még vizsgálja az FIA. A két McLaren Norris, Ricciardo sorrendben feljött az élmenők mögé, őket Gasly, Alonso, Vettel, Stroll követi a pontszerző helyeken. Óriási futam volt!

Köszönjük a figyelmet, legyen még sok ilyen versenyünk! A futamról készült összefoglalónk itt olvasható.