DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen a végén vadászta le Hamiltont

Óriási stratégiai küzdelmet hozott a két vb-aspiráns között a Le Castellet-i F1-es futam, amelyet az utolsó előtti körben bemutatott előzéssel nyert meg a Red Bull-os. A Bottast lehajrázó Perez még a dobogón.

Bár késő délelőtt esett az eső Le Castellet-ben, a Formula-1-esek Francia Nagydíja már teljesen felszáradt aszfalton startolhatott el. A pole-pozícióból idén másodszor Max Verstappen vághatott neki a futamnak, de nem sokáig állt az élen: az első kombinációt ugyanis elvétette és lesodródott a pályáról, így Lewis Hamilton átvette tőle a vezetést! Mögöttük Valtteri Bottas jött harmadikként, Sergio Perez Carlos Sainz támadását visszaverve pedig a negyedik, míg hátrébb a McLarenek, a mezőny legvégén pedig a Haasok vívtak szép és kemény csatát egymással.

Hamilton és Verstappen között másfél-két másodperc között állandósult a különbség, és Bottas is tartotta velük a tempót, Perez viszont leszakadt az első hármasról. Mögöttük Sainz, Pierre Gasly, Charles Leclerc sorrendben érkeztek a többiek, majd jött Alonso – akit azonban a tizenegyedik körben néhány kanyaron belül előzött meg Daniel Ricciardo és Lando Norris, sőt nem sokkal később Sebastian Vettel is elment mellette, így a spanyol kicsúszott a pontszerzők közül.

verstappen-redbull-futam-paulricard-1



A versenyzők visszajelzése alapján a vártnál gyorsabban fogytak a gumik: a kerékcserék sorát a 15. körben Leclerc nyitotta, akit nem sokkal később Ricciardo is követett, így ez a páros átugrotta Sainzt és Gaslyt a középmezőny elején. Az élbolyból Bottas érkezett először a bokszba, hogy megpróbáljanak Verstappen elé vágni, de egy körrel később jött a holland is, így maradt a sorrend közöttük. Hamilton viszont rajtavesztett azon, hogy még további egy körrel később hozták, Verstappen ugyanis egy remek kivezetőkörrel meg tudta előzni őt, ahogy a brit visszatért a pályára – és miután Perez is kiállt a 24. körben, a Red Bull-os vb-éllovas az élre állt!

Verstappen, Hamilton és Bottas triója körökön át nagyon közel haladt egymáshoz, támadni azonban sem a brit nem tudta a hollandot, sem a finn őt. Később némileg meg is nyúlt a távolság közöttük, míg a középmezőnyben Leclerc esett hátra: a bokszban megszerzett pozícióit mind elbukta, miután Ricciardo, Sainz, Norris és Gasly is megelőzte – akik közül Norris aztán Sainzt is átlépte, azaz a McLarenek átlépték közvetlen riválisaikat. Az Aston Martinok egyébként féltávnál az ötödik-hatodik helyeken haladtak az említett csoport előtt, mivel ekkor még nem látogatták meg a szerelőiket.

A 33. körben aztán jött a csavar: Verstappent másodszor is kihívták a vártnál jelentősebb gumikopás miatt – a Mercedesek viszont nem reagáltak erre. A holland a negyedik helyre jött vissza, de Perezt viszonylag hamar utolérte, a mexikói pedig el is engedte kollégáját. Verstappen ezután megiramodott Bottas után, akit a 44. körben vadászott le, kihasználva a tempófölényét és a finn kisebb hibáját. Kilenc körre maradt öt másodperc hátránya Hamiltonnal szemben – a közeledés azonban itt megakadt és lelassult, csak lassan apadt a különbség a két vb-aspiráns között.

Az utolsó két-három körre viszont mégis utolérte a hétszeres világbajnokot, akit az utolsó előtti körben könnyedén meg is előzött. Verstappen így eggyel több kiállással nyerte meg a Francia Nagydíjat, idei harmadik győzelmét aratva. Hamilton második lett, ezzel 12 pontra nőtt a hátránya a hollanddal szemben, aki a leggyorsabb körért járó bónuszt is begyűjtötte. A dobogót a Bottast szintén lehajrázó Perez tette teljessé – igaz, kettejüket egy ideig vizsgálta a felügyelőség, végül azonban nem büntették egyiküket sem. A középmezőny hasonlóan lüktető csatáját Norris és Ricciardo nyerte, megelőzve Gaslyt, Alonsót és a kései, egyetlen kerékcserével pontot szerző Vettelt és Strollt. A Ferrarik végül kicsúsztak az első tízből, sőt Leclerc csak 16. lett.

Folytatás egy hét múlva a Stájer Nagydíjjal a Red Bull Ringen.

A futam végeredménye:

1. Max Verstappen RED BULL RACING HONDA 1:27:25.770
2. Lewis Hamilton MERCEDES +2.904s
3. Sergio Perez RED BULL RACING HONDA +8.811s
4. Valtteri Bottas MERCEDES +14.618s
5. Lando Norris MCLAREN MERCEDES +64.032s
6. Daniel Ricciardo MCLAREN MERCEDES +75.857s
7. Pierre Gasly ALPHATAURI HONDA +76.596s
8. Fernando Alonso ALPINE RENAULT +77.695s
9. Sebastian Vettel ASTON MARTIN MERCEDES +79.666s
10. Lance Stroll ASTON MARTIN MERCEDES +91.946s
11. Carlos Sainz FERRARI +99.337s
12. George Russell WILLIAMS MERCEDES +1 kör
13. Yuki Tsunoda ALPHATAURI HONDA +1 kör
14. Esteban Ocon ALPINE RENAULT +1 kör
15. Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI +1 kör
16. Charles Leclerc FERRARI +1 kör
17. Kimi Räikkönen ALFA ROMEO RACING FERRARI +1 kör
18. Nicholas Latifi WILLIAMS MERCEDES +1 kör
19. Mick Schumacher HAAS FERRARI +1 kör
20. Nikita Mazepin HAAS FERRARI +1 kör
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: