DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Elhagyott alkatrészét keresi a Red Bull

Bár a második szabadedzés Max Verstappen elsőségét hozta, és az első gyakorlás is tűrhetően sikerült, a bikások vegyes érzésekkel zárták pénteki programjukat. A pálya az ő autóikat sem kímélte.

Az idei szezon egyik közvetítési újdonsága a csapatok és az FIA közötti rádióbeszélgetések bejátszása. A második edzésen ezúttal a Red Bull üzenetváltását hallhattuk, akik egy kissé szokatlan kéréssel fordultak a versenyirányításhoz. „Michael, egy kicsit híján vagyunk azoknak az elemeknek. Ha lehetne, szeretnénk visszakapni” – jelezte a sportigazgató, Jonathan Wheatley a csapat igényét Michael Masinak. „Semmi probléma, az edzés után visszaadjuk” – jött a válasz.  A szóban forgó alkatrész, az első szárny egy kisebb komponense az edzés folyamán, egy kerékvetőn szakadt le Verstappen RB16B-jéről, rövid virtuális biztonsági autós fázist is elrendeltek, amíg eltávolították.

Bár egy-egy leszakadó elemnél nem ez a bevett gyakorlat, a csapatfőnök, Christian Horner elmagyarázta, miért igyekeztek most mégis visszaszerezni a letört darabot. „Nehéz helyzet, mert ezek fogyóeszközök, viszont a költséglimit miatt nem gyárthatunk túl sokat belőlük. És most egymás után három hétvége lesz olyan pályákon, amelyek szinte ki vannak éhezve az első szárnyakra” – nyilatkozta a Red Bull-főnök. A túl magas kerékvetők komoly vitát generáltak pénteken, több csapatnak is meggyűlt a baja velük. Kérdés, az FIA a panaszok hatására változtat-e bármin szombatra.



A Red Bullnak egyébiránt nemcsak emiatt nem lehetett elégedett mosoly az arcán. Sergio Pérez a délutáni gyakorláson szenvedett az autóval, még a legjobb tízbe sem sikerült bekerülnie, csak a 12. lett. A mexikói ennek ellenére nem aggódik túlságosan.

„Közrejátszott a forgalom, valamint, hogy rossz irányba mentünk el a beállításokkal. Nem gondolom, hogy annyira rosszul állunk, mint ahogy látszik. Maxnak jó napja volt, és azt hiszem, mi is tudunk még tempót találni holnapra. Ott leszünk” – összegezte napját Pérez.

Ami Verstappent illeti, benne felemás érzések kavarogtak: „Az első szabadedzéssel nem igazán vagyok elégedett, és a második sem indult jól. Viszont a lágy gumikon sokkal jobbnak érződött az autó. Ennek ellenére továbbra sincs könnyű dolgunk; az aszfalt nagyon forró, az idő is elég szeles, úgyhogy nehéz összerakni egy jó kört” – kommentálta eredményét a holland.

A kérdésre, hogy mire számít ezen a hétvégén a Red Bull–Mercedes csatában, röviden felelt: „Nagyon szoros lesz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: