DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

Villeneuve: Ez kínos a Pirellinek

A gumicég a napokban közölheti vizsgálati eredményeit Verstappen és Stroll bakui defektjeiről. A szókimondó exvilágbajnok arról beszélt, egy abroncsnak nem szabadna így felrobbannia, a gyártó kellemetlen helyzetbe került.

Két versenyző is durrdefekt áldozata lett a bakui célegyenesben: Max Verstappen a karnyújtásnyira levő győzelmet bukta el hat körrel a leintés előtt, míg Lance Stroll negyedik helyen haladt a gumiprobléma idején. Mindkét versenyző a kemény (C3-as) keveréket használta körülbelül 30 kör óta – ez a táv messze esik hivatalos élettartamuktól.

„A gumiknak nem szabadna így felrobbanniuk. Még csak nem is volt bennük sok kör. Ez kínos” – idézi a RaceFans.net Jacques Villeneuve-öt, az 1997-es világbajnokot. „És milyen sajnálatos: Strollnak erős versenye volt, Max pedig irányítás alatt tartotta a futamot.”



„Legjobb kört teljesített legjobb kör után és hatalmas előnyben volt, így még csak gyorsnak sem kellett lennie. Nem vagyok biztos benne, hogy bármit is tehetett volna ellene, hiszen nem csúszkált, semmi jelentős dolog nem történt. Egyszerűen peches volt” – mondta a kanadai. A defekt valóban előzmény nélküli volt: a versenymérnök, Gianpiero Lambiase gyakorlatilag épp azokban a másodpercekben rádiózott neki, hogy a telemetriai adatok észszerű kereteken belül vannak.

A lap információi szerint a Pirelli a hét elején közli a vizsgálat eredményét. Mario Isola motorsportfőnök közvetlenül az Azerbajdzsáni Nagydíj után úgy nyilatkozott, törmelék okozhatta a defektet. Az utcai pályák jellegzetessége, hogy sok törmelék marad a pályán, mivel nem tudnak a bukótérbe sodródni, így fokozott az esély, hogy egy versenyző ráhajt egy éles karbondarabra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: