DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Továbbfejlesztett motorral támad a Honda

Jó hír a Red Bull és az AlphaTauri istálló szurkolóinak és versenyzőinek, hogy a japán gyártó új, fejlesztett erőforrással érkezik a Francia Nagydíjra, még inkább feladva a leckét a riválisoknak.

Bakuban a Mercedes és a Ferrari próbálta ki frissített motorvariánsát, ez a mezőny húsz pilótájából tizennégyet érintett, új egységet, MGU-H-t és kipufogókat kaptak az érintett versenyzők. A Paul Ricard-pályán a Hondán a sor, hogy megtegye ugyanezt, jövő hétvégén Max Verstappen, Sergio Perez, Pierre Gasly és Yuki Tsunoda is teljesen új erőforrást kap.

Az egyedüli kakukktojás a sorból Tsunoda, akinek az évad során ez nem a második, hanem már a harmadik új motorja lesz, miután Imolában az edzésen egy komoly ütközésnél használhatatlanná tette az elsőt. Az ezután következő frissítések a japán számára rajtbüntetéssel járnak majd.

A 2015-ös visszatérés óta egyelőre messze ez a legsikeresebb szezonja a Hondának, Verstappen a bakui peches kiesése ellenére is vezeti a világbajnoki összetett pontversenyt, a Red Bull-Honda pedig a konstruktőri bajnokságban vezet, méghozzá 26 ponttal a Mercedes előtt. Azerbajdzsánban még Verstappen kiesése ellenére is kiválóan szerepelt a japán gyártó, a győztes, a harmadik helyezett és a hetedik pozícióban végző versenyző is hondás.

A Honda egy új, fejlesztett motorral folytatja az évet


„Verstappen balesetét leszámítva egészen jó versenye volt Bakuban a Hondának. Ez volt az első olyan futam, ahova úgy érkeztünk, hogy a vezetők és a gyártók bajnokságát is vezettük és a következő versenyen is ez lesz a helyzet. Még mindig rengeteg terület van, amiben fejlődhetünk, de egészen jól alakulnak a dolgok” – mondta el véleményét Toyoharu Tanabe, a Honda F1-es technikai igazgatója.

„Mind a négy autónk bejutott a Q3-ba, kettő dobogóra is került, kevés hiányzott a kettős győzelemhez. Érezhető, hogy az autók és a Honda-erőforrások is jobban fejlődtek az utóbbi időben, mint eddig bármikor. A Mercedes azonban nem fog ölbe tett kézzel ülni, igyekeznek majd visszavágni. Meg egy jó eredmény nem jelenti azt, hogy a következő versenyeken mindenhol ismét ilyen jók leszünk” – tette hozzá a japán szakember.

Most a fejlesztett motorral újra megmutathatja a Honda, hogy tovább folytatják a jó irányt és még gyorsabbak lesznek a Red Bullok és az AlphaTaurik. 2017-ben ki gondolta volna ezt még...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: