DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Bottas tanácstalan: „Valami nem stimmel”

Miközben csapattársa az első sorba kvalifikálta magát, a Mercedes finn pilótája csak szenvedett a bakui időmérőn – és ami a legrosszabb, hogy magyarázata sincs a gyenge tempóra.

Még Monacónál is rosszabbul kezdett a Formula-1-es Azerbajdzsáni Nagydíj péntekjén a Mercedes, ám míg Lewis Hamilton rálelt a tempóra szombatra és a második kockába kvalifikálta magát, addig Valtteri Bottas az utolsó helyen végzett a Q3-ban. A finn érthető módon csalódottan nyilatkozott az időmérőt követően – szavait az F1i.com idézi:

„Valami még mindig nem stimmel. Rettenetesen nagy a hátrányom a tempó tekintetében, és ötletem sincs, miért. Nem tudom megmagyarázni. Egész hétvégén szenvedtem a tempómmal, és úgy érzem, végső soron valami rossz, mert a határon megyek, mégis óriási a lemaradásom. Minden kanyarban veszítek. Ha még jobban nyomnám, a falban kötnék ki, szóval ez a határ. Furcsa ez. Azt hittem, itt az élen fogunk harcolni. Lewis ott is van az élbolyban, és nekem is ott kellene lennem. Nincs magyarázatom. Szerintem valami nem stimmel.”

bottas-mercedes-baku-kvali



Természetesen Bottas életét sem könnyítették meg a folyamatos megszakítások: „Ahogy arra számítottunk, zavaros edzés volt a sárga és piros zászlókkal. Sok máshoz hasonlóan én is lemaradtam az utolsó próbálkozásomról.”

A finn a Q3 elején szélárnyékot adott Hamiltonnak, ám mint ahogy arra Toto Wolff is utalt, szó sincs csapatutasításról, egyszerűen most a brit volt soron, mivel a Mercedesnél hétvégéről hétvégére váltogatják, ki a kedvezményezett: „Ezen a héten Lewis volt a soros abban, hogy eldöntse, ki megy ki elsőként a garázsból, így a Q3 első körében ott volt neki a szélárnyékom” – magyarázta Bottas. „A második kifutás alkalmával próbáltam szélárnyékot nyerni Charles mögött, de aztán jött a piros zászló.”

Wolff egyébként azt is elmondta, hogy az sem a csapat, hanem a pilóták döntése volt, hogy szombatra Hamilton az alacsony leszorítóerős konfigurációra váltott, Bottas viszont maradt a nagyobb leszorítóerőt produkáló csomagnál – amely egyébként magyarázat is lehet a két W12-es közötti jelentős különbségre. Bottas mindenesetre még nem adta fel a reményt, hogy a versenyen valami nagyot gurítson: „Igyekszem mindent megérteni vasárnapra. Ezen a versenyen bármi megtörténhet, lesznek lehetőségek. Komoly kihívás lesz, de tudom, hogy itt bármi megtörténhet: korábban volt olyan futam itt, ahol egykörös hátrányban voltam, mégis az élen végeztem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: