DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Monacónál is rosszabb helyzet a Mercedesnél

Nem találtak magukra a címvédők Azerbajdzsánban, sőt talán még hátrébb kerültek: Hamilton hiába autózott a határon, nem volt gyors, Bottas szerint alapvető probléma lehet a W12-vel. Mindkét versenyző a tapadás hiányát emelte ki a két szabadedzés után.

Pocsék pénteki edzésnapot zárt a Mercedes az Azerbajdzsáni Nagydíjon. Már délelőtt sem volt rózsás a helyzet: Lewis Hamilton a hetedik, Valteri Bottas a 10. pozícióban végzett az első tréningen. Még hátrébb voltak azután a másodikon: a brit ezúttal csak a 11. helyen, míg csapattársa mindössze a 16. pozícióban fejezte be az egyórás gyakorlást.

„Hogy őszinte legyek, általánosságban egészen jó napom volt. Tiszta volt, teljesítettem az elegendő számú kört, nem voltak nagy hibák, csak egy elfékezésem” – kezdte nap végi beszámolóját Lewis Hamilton Bakuban. Annak fényében, hogy nem történt fennakadás, még aggasztóbb a hiányzó tempó.

„Egyszerűen lassúak vagyunk. Összességében úgy érzem, én jól vezetek. Az autó az első edzésen még jobb volt, de a másodikon nem volt több idő benne. Egyértelmű, hogy jókora hátrányban vagyunk, és azt hiszem, mindenki a fejét fogja vakarni és az adatokat fogja bújni, hogy rájöjjünk, hogyan fejlődhetünk. Nem volt jó érzetem ezen az edzésen, hiába voltam határon, az autó korlátoz. Egyes területeken gyorsabbnak kellene lennem, de nincs hozzá megfelelő tapadás. Nem könnyű az első tízen kívül végezni, miközben más helyeken megvolt a tempónk. Nem igazán tudom, hol állunk” – sugallta a nap leggyorsabbjától, Sergio Pereztől 1,041 másodperccel elmaradó Hamilton, hogy a Mercedesnél tanácstalanság van.

 



„Lehetetlen megmondani jelen pillanatban, fejlődtünk-e az előző versenyhez képest. A tempó alapján nem kerültünk előbbre, sőt a mai nap szerint inkább hátrafelé lépdeltünk. Pedig összességében olyan volt, mintha jó napom lenne, de nem voltam gyors” – mondta a brit, aki számára a lehető legrosszabbul indul a hétvége, miután a Monacói Nagydíjon csupán hetedik lett, és számos pontot bukott Max Verstappenhez képest a világbajnoki versenyben.

Két héttel ezelőtt legalább csak az egyik Mercedes szenvedett, most viszont csapatszinten is megfigyelhető a tempóhiány: a Monte-Carlóban második pozícióból kieső Bottas lemaradása több mint két másodpercet tett ki délután.

„Ez nagyon trükkös nap volt számunkra, egyértelműen hiányzott a tempó. Mintha az általános tapadással lenne egyszerűen gond, mert az egyensúly nincs olyan messze. Igaz, az autó kicsit talán kiszámíthatatlan, de olyan érzés, mintha a tapadása hiányozna, ezért csúszkál. Hosszú lesz a ma este… Hosszú etapon talán kicsivel jobb, de hiányzik a tempó. Szerintem valami alapvető probléma van, amit még meg kell találnunk. Monaco sem volt könnyű, de legalább az időmérőre többé-kevésbé odaértünk. Most viszont nagyon nagynak tűnik a hátrány, ezért a nap egyértelműen nagyobb kihívást jelentett a vártnál, és még rá kell jönnünk, miért” – nyilatkozta pénteken Bottas.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: