DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Bottas: Csak a veszteseknek opció a feladás

Továbbra is nagyon erős mentálisan, bizonygatja a monacói dobogót elvesztő finn, akinek pár nap kellett, hogy túltegye magát a kiesést eredményező elszúrt kiálláson. Ő nyerte az utolsó Azerbajdzsáni Nagydíjat 2019-ben, és készen áll az újabb sikerre. Rendhagyó módon Finnországból, a repülőtérről jelentkezett be a sajtótájékoztatóra, mivel nem érkezett meg időben Bakuba.

„Még mindig Finnországban vagyok, pedig a terv az volt, hogy mostanra már Bakuban leszek. Öt és fél órája várok a repülőtéren, mert valamilyen gond volt a járattal. Végül találtak egy új gépet, amely remélhetőleg hamarosan fel fog szállni” – jelentkezett be rendhagyó módon Valtteri Bottas az az Azerbajdzsáni Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján: a finn nem tudott személyes formában részt venni az eseményen, ezért online formában csatlakozott.

A Formula.hu szintén virtuálisan volt jelen a bakui sajtókonferencián, melyen természetesen központi téma volt Bottas monacói drámája, kiesése a második helyről a bokszkiállás során.

„Először is, jó hír, hogy végül sikerült leszedni a kereket! A csapat részletes elemzést folytatott arról, hogy mi történt pontosan, mi kell ahhoz, hogy ez soha ne történjen meg újra. A csapat már pontosan átlátja, mi történt, megtörtént a korrekció és remélhetőleg nem éljük át újra” – mondta Bottas, bevallva, hogy megviselte a tőle teljesen független kiesés, de mentális ereje töretlen.



„Nekem egy pár napig tartott túltenni magam rajta, mivel ez nem a legjobb szezonkezdet, és ha az ember erős pontokat akar szerezni, akkor nagy csalódás egy ilyen probléma. De túljutottam rajta, és alig várom, hogy újra versenyezzek” – mondta a finn, egy későbbi kérdésre hozzátéve:

„Ez a szezonkezdet egyértelműen próbára tette a mentális erősségem, nem volt a legkönnyebb kezdés. Az elmúlt pár versenyen kétszer is kiestem, szóval történt visszaesés, de a fő, hogyan tudunk ezekből talpra állni. A vesztesek számára opció a feladás, én nem fogom ezt tenni. Továbbra is nagyon erős vagyok mentálisan, tudom, hogy még hosszú szezon áll előttünk. Biztos, hogy számos csatát fogunk még vívni, és remélhetőleg sok győzelmet is szerzünk. Teljes mértékben hiszek magamban, a csapattal együtt pedig még bőven van időnk rá, hogy nagy dolgokat hajtsunk végre.”

Az újságírók felemlegették azt a momentumot, mikor a monacói futamot követően Toto Wolff csapatfőnök megjegyezte, Bottas is hibázott, mert a kelleténél előbbre állt be a kerékcseréhez. A finn nem ért egyet vele: „Eléggé meglepődtem rajta, mert én is láttam a videót, és szerintem eléggé jól álltam be. Nem igazán beszéltünk róla, ez annyiban maradt” – válaszolta, röviden lezárva a témát.

A pontverseny negyedik helyére visszacsúszó finn egy olyan pályán bizonyíthatja töretlen mentális erejét, ahol a múltban jól ment: 2017-ben parádés felzárkózással lett második, utoljára, 2019-ben pedig pole-pozícióból megnyerte a bakui futamot. Igaz, az Azerbajdzsáni Nagydíjakra jellemző káosznak nem csak győztese, vesztese is volt már a múltban, a közbeeső évben egy defekt fosztotta meg az elsőségtől.

„Miért ne?” – felelt arra, a monacói kisiklás után ő juttathatja-e újra csúcsra a Mercedest az előttünk álló hétvégén. „Az biztos, hogy a konkurencia erős, ahogy Monacóban láttuk, a Red Bull és Ferrari is különösen gyors, és más csapatok sincsenek messze. Ez egy újabb utcai pálya lesz, kicsit gyorsabb Monacónál, szóval nem látom okát, miért ne történhetne meg, de tökéletes munkát kell végeznünk hozzá. A múltból tudom, hogy bármilyen jól megy itt az ember, amíg nem látja a kockás zászlót, addig nem biztos az eredmény, bármi megtörténhet. Ha nem ideálisan indul a verseny, az még nem a világ vége, de volt már egészen sima versenyem is, még 2019-ben. Meglátjuk” – tekintett előre a hétvégére Bottas, akinek mindenekelőtt még meg kell érkeznie Azerbajdzsánba.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: