DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Alfa: Raikkönen után Giovinazzi lehet a csapat vezére

Az Alfa Romeónál két és fél évvel ezelőtt Kimi Raikkönenre abszolút az istálló vezéreként tekintettek, de most már megváltozott a helyzet és Antonio Giovinazzi lehet a megváltó.

2018 őszén közölték Kimi Raikkönennel a Ferrarinál, hogy év végétől nem tartanak igényt a szolgálataira. Mindenki arra számított, hogy 2007 világbajnoka visszavonul, de nem így történt, hanem elfogadta az Alfa Romeo ajánlatát és két évre a Sauber utódjaként létrejövő istállóhoz szerződött, amit azóta további egy évvel meg is toldott.

Bár az első évben egészen szép sikerek jöttek, tavaly nagyon visszaesett az istálló és Kimi Raikkönen teljesítménye is. Igaz, csapaton belül az első évben fölényesen, tavaly pedig még mindig stabilan verte a fiatal olasz Antonio Giovinazzit, ám a gárda nagy meglepetésre megtartotta őt is.

Frederic Vasseur csapatfőnök is elismeri, hogy remekül fejlődött Giovinazzi az elmúlt időszakban, amit idén egyelőre pontkülönbségben is a maga javára tud fordítani. „Igen, nem is kérdés, hogy szép nagyot lépett előre, de egyáltalán nem lep meg a dolog, már 2020 második felében is látszott, hogy jó úton jár Antonio” – nyilatkozta a csapatfőnök a Motorsport.com szakoldalnak.

Raikkönen két évig stabilan legyőzte Giovinazzit, de idén fordul a kocka?


„Leginkább az időmérő edzéseken láthatjuk a fejlődését. Kizárólag Imolában végzett nagyon hátul, de akkor is Mazepinnel akadt feltartási problémája, a többi alkalommal egyértelműen azt támasztotta alá, hogy ő most a legjobb a csapatban. Számunkra rendkívül fontos a stabilitás és Antonio ebben hatalmasat lépett előre.”

„A szezon során eddig jókora balszerencse kísérte, rengeteg apró problémával küszködött, ezért nem gyűjtött sokkal több pontot eddig az összetett pontversenyben. (1-0-ra vezet a tapasztalt finn ellenében) Remek tempója azonban komoly bizonyíték. Egyértelmű, hogy amíg korábban mindig Kimire tekintett összehasonlítási alapként, mára megváltozott a hozzáállása és csak saját magára összpontosít, hogy mire képes és mit tud kihozni magából.”

„Ennek látjuk is az eredményét azóta. Amikor majd Kimi visszavonul, nem kérdés, hogy teljesen átveheti a vezérszerepet. Alkalmas lesz arra, hogy a fiatalabb pilótákat mentorálja, mint például Ilottot, sokkal inkább fog így történni, minthogy őt magát helyettesítsük egy ifjú újonccal” – tekintett előre Vasseur.

Szerintetek már idén megtörténik az őrségváltás, vagy Raikkönen megrázza magát és 2021-ben is előrébb végez a pontversenyben, mint Giovinazzi?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: