DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen: Ne nevezzük ezt háborúnak

Várja a további kemény csatákat Lewis Hamilton és a Mercedes ellen, de a kifejezést erősnek találja a holland. A Red Bull-os beszélt az eddig őt sújtó pályahatárok kérdésköréről is Barcelonában.

Az első három nagydíjhétvégén látottak alapján idén végre tényleg reális esélye lehet komolyan harcba szállni a világbajnoki címért Max Verstappennek: eddig egy győzelmet és két második helyet szerzett a holland, aki nyolcpontos hátrányban van a címvédő Lewis Hamiltonnal szemben. A Red Bull-os a Formula-1-es karrierje során először van ilyen helyzetben, ráadásul rögtön minden idők egyik legjobb és legeredményesebb pilótája ellen kell felvennie a harcot – amikor erről és a szezon eddigi részéről kérdezték a Spanyol Nagydíjat megelőző online sajtótájékoztatón, amelyen a Formula.hu is részt vett, így válaszolt Verstappen:

„Izgalmas a helyzet, és várom az összes többi csatát. Végre olyan autónk van, amellyel képesek vagyunk minden hétvégén jó eredményért harcolni – pályától függ, hogy ez első, második vagy harmadik helyet jelent, így ezt egyelőre nehéz megjósolni. Nagyon élvezetes a csata, eddig jó eredményeket hozott a szezon. Én is boldog vagyok, de mindig lehetnének jobbak a dolgok a magam és az autó részéről is: sosem elég jó, még akkor sem, ha három versenyt nyertem volna.”

verstappen-hamilton-portimao-redbull-1



Amikor felvetették, hogy készen áll-e a Mercedes és a Red Bull közötti háborúra, a holland így reagált: „Ne használjuk a „háború” szót. Tekintsük versengésnek, de jó értelemben. Nyilván keményen fogunk harcolni, de ők is, ami jó a sportnak, és nekem is tetszik” – fogalmazott Verstappen, akitől azt is megkérdezték, változott-e a vb-csata miatt a Hamiltonnal való kapcsolata a pályán kívül: „Nem, nagyon nyugodt a kapcsolatunk. Szerintem ez látható is, amikor együtt megyünk valahova. Mindig jól kijöttünk egymással, és szerintem ha tiszteljük egymást, akkor tudjuk azt mondani a másiknak, hogy jó vagy jobb munkát végzett, és szerintem nagyon fontos.”

Természetesen nem kerülhette ki az eddigi versenyeken Achillesz-sarkának számító pályahatárokra vonatkozó kérdéseket sem Verstappen: a bahreini évadnyitón a pályán kívül előzte meg Hamiltont, így vissza kellett adnia a pozícióját a britnek, míg Portimaóban törölték a pole-t érő idejét, valamint a futamon elért leggyorsabb körét is.

„Néhány pályán nehezebb szabályozni a pályahatárokat. Erre persze megoldást kell találnunk. Tudjuk, hogy néhány helyszínen együtt versenyzünk a MotoGP-vel, ők pedig más rázókövet használnak, mint amilyeneket mi szeretünk” – magyarázta a 100. Red Bull-os nagydíjára készülő pilóta. „Meg kell próbálnunk egy középutas megoldást találni úgymond, amely mindkét szériának megfelel. Az autóink igazából az egész pályában kárt tudnak okozni a tapadásnak és a leszorítóerőnek köszönhetően. Szerintem meg kellene próbálnunk több helyre sóderágyakat visszahelyezni. Persze nem feltétlenül erre vágynak a pályák, hiszen a pályanapokon kimennek oda az autók, felhordják a kavicsot a pályára, azt le kell takarítani, ez pedig mind pénzbe kerül. Ugyanakkor úgy vélem, néha zavarba ejtő lehet a kívülállóknak, hogy olykor a rázókő a határ, máshol a fehér vonal. Úgy vélem, jobbá tudnánk ezt tenni azzal, ha lenne valami kemény határ, ha lemegyünk a rázókőről vagy bármi ilyesmi.”

De vajon tudnak-e csinálni valamit a Red Bull-lal közösen, hogy ne fogjanak ki rajtuk ilyen gyakran a pályahatárokra vonatkozó szabályok? „Nem hiszem, hogy bármit is tennünk kellene, hogy úrrá legyünk ezen. Bahreinben volt némi félreértés a csapatok között, hogy mit lehet és mit nem. De lehet ezt másképp is nézni: én csak igyekszem mindent kihozni az autóból, amikor nem vagyunk egy szinten a Mercedesszel, és mindig próbálom a lehető legjobb eredményt megszerezni. Kétszer hagytam el a pálya határait, ami alapvetően egy pole-pozíciómba és a leggyorsabb körömbe került, de ez is amiatt van, mert nem elégedem meg második vagy harmadik helyekkel.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: