DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A fele mezőny már nyert: Futamgyőztesek rangsora

234 győzelmet szerzett összesen az F1-es rajtrács tíz tagja: lehengerlő fölény, hogy ezek több mint 40 %-át Lewis Hamilton gyűjtötte. Max Verstappennek meg kell még dolgoznia azért, hogy beérje az előtte álló világbajnokokat.

Minden idők statisztikailag legeredményesebb versenyzőjével a mezőnyben nem kérdés, hogy Lewis Hamilton kimagaslóan vezeti a Formula-1-es futamgyőzelmek rangsorát: a brit 97 elsőséget gyűjtött 2007-es bemutatkozása óta. Teljesítménye félelmetes, ha azt nézzük, hogy a mezőny összes tagja 234 futamgyőzelmen osztozik – ennek több mint 41 %-át a brit szerezte meg.

Habár ebben a szezonban már csak a középmezőnyben van szerepük, a mezőny korábbi világbajnokai a győzelmi listán Hamilton után következnek. Sebastian Vettel (53 futamgyőzelem) áll a második, Fernando Alonso (32) a harmadik, a korelnök Kimi Raikkönen (21) pedig a negyedik helyen. A német az örökranglistán is előkelő pozíciót foglal el: a harmadik Hamilton és Michael Schumacher (91) mögött.



Bármilyen meghatározó tagjává vált a mezőnynek az elmúlt években Max Verstappen, a maga 11 győzelmével még iparkodnia kell, hogy az ötödik helynél előrébb kússzon. Tíznél kevesebb győzelmet szerzett Valtteri Bottas (9) és Daniel Ricciardo (7), akik a Mercedesnél és Red Bullnál töltött évek során gyűjtötték sikereiket. Charles Leclerc kétszer győzött pályafutása során, első ferraris szezonjában, és van két versenyző, akik egy-egy nagydíjsikerrel rendelkeznek: Pierre Gasly és Sergio Perez, akik ráadásul mindketten tavaly szerezték meg ezt az eredményt.

A felhozatal minőségéről tanúskodó arány, hogy a mezőny pontosan fele elmondhatja magáról, nyert már Formula-1-es nagydíjat. Tízen vannak, akiknek ez a bravúr még nem sikerült. Közülük négyen, Carlos Sainz, Lando Norris, Lance Stroll és Esteban Ocon a dobogó hangulatát megtapasztalták már pályafutásuk során. Vajon ki lesz a következő, aki felkerül a futamgyőztesek listájára?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: