DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ki a mezőny legidősebb és legfiatalabb pilótája?

Amilyen nagy a magasságbeli eltérés a 2021-es F1-es mezőny tornasorának két vége között, olyan jelentős a korbeli különbség a legifjabb újonc és az aktuális korelnök között. Infografikán ábrázoltuk az F1-es pilóták korát.

A Formula-1-es pilóták magasságával foglalkozó múltkori cikkünket követően most az vizsgáltuk, hogyan mutat a 2021-es mezőny kor szerint sorba rendezve. Az köztudott, hogy a száguldó cirkusz aktuális korelnöke a 41 éves Kimi Raikkönen, a legfiatalabb újonc pedig az F1 első 2000 után született pilótája, a 20 éves Yuki Tsunoda, ám közöttük ott sorakozik további 18 versenyző, akik további statisztikai érdekességekkel szolgálnak.

F1 2021 driver age_resize_logo



Az ábránk jól szemlélteti, hogy 35 évnél idősebb pilóta mindössze három található a mezőnyben: Raikkönen mellett a 39 éves Fernando Alonso és a 36 éves Lewis Hamilton. A skála másik felét pásztázva feltűnhet, milyen sokan vannak 25 évnél fiatalabbak. Az utóbbi néhány év során jelentősen lecsökkent a száguldó cirkusz átlagéletkora, jelenleg a mezőny 55%-a 25 éves vagy annál fiatalabb. 26 és 34 év közöttiek mindössze hatan vannak. További érdekesség, hogy az aktuális világbajnokok kivétel nélkül a sor legvégén találhatók: Sebastian Vettel, Hamilton, Alonso és Raikkönen összesen 14 vb-címet birtokol, míg a többiek egyet sem.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: