DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Tanács Hamiltonnak: Inkább korábban vonuljon vissza

Jó ideje tartja magát a hír, hogy Lewis Hamilton az év végén visszavonulhat, azért kötöttek vele csak egyéves szerződést a Mercedesnél. Martin Brundle nem halasztaná túl későre a távozást.

Az elmúlt évtizedekben többször is láthattunk világbajnokokat is úgy visszavonulni a Formula-1-ből, hogy később mégis újra csatlakoztak a száguldó cirkusz mezőnyéhez. Hogy mennyire sikeresek ezek a visszatérések, arról megoszlanak a vélemények, Niki Lauda például újabb világbajnoki címet szerzett, Michael Schumachernek csak apró részsikerek jutottak, de a kétszeres bajnok Fernando Alonso is két évnyi kihagyás után érkezett meg újra a mezőnybe.

A Fast Lane című podcastben a Sky Sports szakértője, az egykori F1-es versenyző, Martin Brundle azt fejtegette, meddig érdemes a harmincas évei második felében járó Lewis Hamiltonnak még a száguldó cirkuszban maradnia. Bahreinben látható volt, hogy változatlanul versenyképes a brit ász, de az idő már nem neki dolgozik és talán a Mercedes is elvesztette korábbi dominanciáját.

„Úgy gondolom, nagyrészt attól függ majd Lewis döntése a távozásról, hogy azt érzi-e, képes még győzni, vagy sem. Bahreinben élete egyik legjobb vezetésével sikerült futamot nyernie. Az emberekbe pedig mindig az vésődik be leginkább, hogy az egyes versenyzők hogyan fejezték be pályafutásukat, van is a mondás, hogy mindenki annyira jó, amilyen az utolsó versenye. Akkor ő még mindig nagyon jó, igaz?” – ecsetelte véleményét a Sky szakértője.

Brundle nem várná meg Hamilton helyében, hogy azt érezze, hamarabb kellett volna visszavonulni


„Lewis a versenyzésre vágyik. Az viszont nem kérdés, hogy sokkal közelebb jár már karrierje befejezéséhez, mint a kezdetéhez, 36 éves. Úgy vélem, számára az számít leginkább, hogy tudnak-e neki adni győzelemre esélyes autót. Innentől szerintem Lewis már nem hosszú távokra tervez, hanem évről évre fogja megfigyelni, mit érez, képes-e még csúcsteljesítményre.”

„A visszavonulásról annyit, hogy a pilóták számára mindig jobban jön ki, ha inkább egy évvel korábban vonul vissza a kelleténél, minthogy egy évvel túlhúzza annál, mint amikor abba kellett volna hagynia. Sebastian Vettelnél könnyen lehet, hogy az utóbbit láthatjuk éppen” – tért ki a négyszeres világbajnok szenvedésére Brundle.

Szerintünk is ideje lenne Hamiltonnak év végén szednie a sátorfáját, vagy még sok év remeklés van benne? Azzal is egyetértünk, hogy Vettelnek tavaly év végén abba kellett volna hagynia a versenyzést?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: