DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Mercedes: Nehéz lesz a szabályok miatt utolérni a Red Bullt

A világbajnoki címvédő alakulat vezető pályamérnöke úgy véli, az idei szabályok kötöttsége miatt komoly kihívás lesz beérniük fő riválisukat – viszont állnak elébe a keménynek ígérkező kihívásnak.

A Bahreinben látottak alapján elképesztően szorosnak ígérkezik 2021-ben a Mercedes és a Red Bull csatája: bár a tempó alapján utóbbi tűnt erősebbnek valamelyest, mégis Lewis Hamilton húzta be az idénynyitót egy igen szoros Max Verstappen elleni küzdelem után. Már a teszteken is érződött, hogy nem lesz könnyű dolga idén a zsinórban hét vb-címet szerző Mercedesnek, s az első versenyhétvége után is úgy érzik, hogy minden téren lemaradásban van az autójuk az RB16B-hez képest.

Andrew Shovlin, a Mercedes vezető pályamérnöke ráadásul arra is rámutatott, hogy ezt a hátrányt igen nehéz lesz előnnyé változtatniuk idén, hiszen rendkívül szigorúak a szabályok a fejlesztésekre vonatkozóan:

mercedes-redbull-bahrein-2021-1



„Az idei év más, de alapvetően arra hagyatkoznánk, hogy a szélcsatornában találjunk még némi leszorítóerőt az év során, valamint megnéznénk, hogyan tudnánk több motorerőt kisajtolni az erőforrásból. Viszont mindkettőt igen szigorúan korlátozzák idén a szabályok: nagyon kevés időt tölthetünk a szélcsatornában, a próbapados futásokat is nagyon korlátozzák, s a motorteljesítményen sem lehet javítani” – magyarázta Shovlin, akit a Crash.net idéz.

„Szóval sokkal apróbb területekre kell koncentrálnunk, hogy javítsunk a vezethetőségen, valamint úgy kell megérkeznünk a pályákra, hogy már elvégeztük a házi feladatot, összeszedettek vagyunk és tudjuk, miként fognak viselkedni a gumik. Az idei szezon az átlagosnál is jobban a legkisebb különbségeken fog eldőlni, mert nem látom, hogyan tudnánk úgy fejleszteni, hogy egyértelműen eléjük kerüljünk. És remélhetőleg a Red Bull sem tud majd úgy fejleszteni, hogy egyértelműen előttünk legyenek.”

Shovlin szerint a Mercedes készen áll egy teljes szezonon átívelő szoros küzdelemre a Red Bull-lal, hiszen néhány évvel ezelőtt a Ferrari is komoly kihívónak tűnt az évadok elején: „Nyilvánvalóan szoros a küzdelem. 2017-ben vagy 2018-ban négy vagy öt versenyt kellett várnunk, mire nyerni tudtunk. Néhány futamon ezek közül nem sikerült minden tökéletesen számunkra, néhányon viszont egyszerűen a Ferrari jobb volt nálunk az időmérőn és a futamon. Szóval volt néhány kemény évünk az elmúlt pár szezonban. Ez nem idegen számunkra, és ezzel kell dolgoznunk: van két csapat, akikről úgy tűnik, eléggé fej-fej mellett vannak pillanatnyilag.”

„Rendkívül kemény lesz, és nincs kétség afelől, hogy a Red Bull egy jól működtetett, éles és roppant koncentrált csapat, amely nem szokott hibázni. Max egyértelműen egy nagyon érett és éles versenyzővé vált mostanra, szóval nehéz lesz ellene versenyezni. És jól is fejlesztenek, az elmúlt idények során megmutatták, hogy képesek komoly teljesítményt kihozni az autójukból. Szóval a kiindulási ponttól függetlenül ez nem lesz egyszerű bajnokság. Szoros lesz, de nem adjuk fel, és ők is pontosan ugyanezt fogják mondani.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: