DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

„Borzalmas nézni, ahogy péppé verik Vettelt”

Damon Hill szerint a négyszeres világbajnoknak le kell ráznia magáról egy „ördögi lelket” ahhoz, hogy újra rátaláljon korábbi formájára. Gerhard Berger úgy véli, a német sosem kezelte jól a nyomást.

Nem úgy indult Sebastian Vettel kalandja az Aston Martinnál, ahogy azt szerette volna: a Bahreini Nagydíj időmérőjén már a Q1-ben kiesett, majd sárga zászlók figyelmen kívül hagyása miatt a mezőny végére sorolták, s bár vasárnap a futamon bemutatott néhány szép csatát, végül Esteban Ocon felöklelése maradt a legemlékezetesebb momentuma – így pedig összesen öt büntetőpontot zsebelt be egyetlen nap alatt a német.

A korábbi tízszeres nagydíjgyőztes Gerhard Berger úgy véli, Vettelnek elsősorban a nyomás kezelésével van gondja, s ez egész pályafutásában jellemző volt rá: „Sebastian egy négyszeres világbajnok, szóval egyike a kiemelkedő versenyzőknek, ez nem kérdés” – vélekedett az osztrák exversenyző az In the Fast Lane című podcastban. „De sosem reagált jól, amikor nyomás alatt volt. Emlékezzünk, amikor Daniel [Ricciardo] megérkezett a Red Bullhoz, és egyből erős volt és nyomást helyezett Sebastianra, aki ezzel nehezen birkózott meg. A Ferrarinál ugyanez volt a helyzet.”

vettel-astonmartin-f1



„Azt érzem – azt lehet érezni –, amikor őt nézzük, hogy nem szabad, nincs eléggé ellazulva. Olyan dolgokat próbál bizonyítani, amelyek jelen pillanatban nem lehetséges, mert az autó vagy a saját formája nem elég jó hozzá. Amikor ilyen helyzetben vagy, le kell ülnöd, egyet hátralépned és azt mondani, hogy ’oké, vegyük könnyedén, és újra jönni fognak a sikerek’. Emellett a karrierje végén is jár. Amikor már ilyen sok versenyt teljesítettél és négyszeres világbajnok vagy, eljön a pont, amikor már nem akarsz mindent kockáztatni és úgy harcolni, mint korábban. Ez valamiért nem működik nem. Elkezd hibázgatni, az emberek pedig megkérdőjelezik őt. Ez egyre nagyobb nyomást jelent, és ahogy mondtam az elején, ő nem bírja a nyomást.”

Vettel olyan szempontból is érdekes helyzetben van, hogy az Astonnál a tulajdonos Lawrence Stroll fia, Lance a csapattársa, így még azzal is lehet, hogy meg kell küzdenie, hogy az alakulat inkább a fiatal kanadai felé húzhat. Berger szerint azonban csak akkor lesz a helyzet, ha a négyszeres világbajnok rendszeres kikap Strolltól, de ez bármely más gárdánál így történne:

„Ez a teljesítményétől függ. Ha lassabb, mint a csapattársa, aki a tulajdonos fia, a dolgok talán így alakulhatnak. De máshol nem ez a helyzet? Ha lassabb vagy a csapattársadnál, az istálló nyilván a gyorsabb pilótájára fog koncentrálni. Végső soron ez inkább pszichológiailag érdekes. Kényelmetlen helyzet, ha a csapattársad gyorsabb. De ha ilyen szinten teljesítő sportoló vagy, ezzel meg kell birkóznod. És azt kell mondanom, Lance egyáltalán nem végez rossz munkát. Szerintem pillanatnyilag egyedül az autó hátuljával küzd. Az autó nem tűnik túl jónak. Szóval szerintem jelenleg nem a pilótával van a gond, az autó nem teljesít úgy, ahogy arra az Aston számított.”

Eközben az 1996-os F1-es világbajnok, Damon Hill is aggódva figyeli Vettel szenvedését. A brit szerint már-már úgy tűnik, mintha valamiféle átok lenne a pilótán: „Olyan ez, mintha azt a mexikói partijátékot, a pinyátát néznénk. Péppé verik. Borzalmas nézni, ami történik vele” – fogalmazott Hill az F1 Nation podcastban. „Úgy érzem, valamit változtatnia kell a pszichológiai együttállásokon: le kell ráznia magáról ezt az ördögi lelket magáról. Valami rosszat kellett tennie, hogy ezt érdemli. Olyan érzés, mintha büntetnék valamiért, a sérülések pedig aggasztják őt. Tartok tőle, hogy ez csak rosszabb lesz, meg kell szabadulnia ezektől a negatív energiáktól. Ha ezt megteszi, utána minden képessége megvan ahhoz, hogy az élen versenyezzen Lewisszal és Maxszel.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: