DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Öt büntetőpontot szerzett Vettel egyetlen nap alatt

Katasztrofálisan alakult Sebastian Vettel bemutatkozása az Aston Martinnal. Az egy kiállásos taktika csődöt mondott, Ocon megforgatásáért pedig büntetést kapott – miután az időmérő miatt már szankcionálták egyszer.

Szinte minden megtörtént Sebastian Vettellel az Aston Martinnal töltött első versenyhétvégéjén, amit a német versenyző nem szeretett volna. Eleve csak a 18. helyre kvalifikált a Bahreini Nagydíj időmérőjén, miután két sárga zászló meghiúsította utolsó Q3-as gyorskörét.

Ráadásul a négyszeres világbajnok a Nyikita Mazepin 1-es kanyarban történt megforgása miatt lengetett sárga hatálya alatt nem lassított elégségesen: ezért a stewardok berendelték – már vasárnap folyamán – és öt rajthelyes büntetéssel, plusz három büntetőponttal sújtották.



Az utolsó helyről induló Vettel a mezőnyben egyedüliként egykiállásos taktikával próbálkozott, amelynek eredményeként az ötödik pozícióban is megfordult, de végül kicsúszott a pontszerző helyek közül. A mezőny hátsó traktusában Esteban Ocont üldözte, mikor szintén az elátkozott 1-es kanyarban hátulról meglökte az Alpine-t. Mindkét autó megforgott, de egyik sem esett ki.

A négyszeres világbajnok a franciát hibáztatta a csapatrádión, arra hivatkozva, hogy irányt váltott a fékezés alatt, habár a közvetítés alapján semmi ilyen nem történt. A stewardok is egyértelműen állást foglaltak, a felvételek és telemetria megtekintése alapján „az 5-ös számú autó teljes mértékben felelős az 1-es kanyarban történt ütközésért” – írták az ítéletben.

Ennek megfelelően Vettel versenyidejéhez 10 másodpercet hozzáadtak, a német a 15. pozícióban végzett, két hellyel Ocon mögött, a célba érők közül egyedül Mick Schumachert megelőzve. Két büntetőpontot is Vettel számlájára írtak, azaz ötöt szerzett egyetlen hétvége, sőt nap során – habár 12 hónapos időszakot tekintve is csak ez az öt büntetőpontja van, 2020-ban tiszta szezont teljesített.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: