DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Vizsgálódik a WADA a Haas-festés miatt

Orosz zászló alatt nem versenyezhet Mazepin, annak színeit viszont megjelenítheti az autóján vagy az öltözékén – ezen ellentmondás miatt vizsgálja a Haas új dizájnját a Doppingellenes Ügynökség.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség néhány hónapja hozott határozatot arról, hogy az oroszországi állami szintű doppingbotrány miatt az orosz sportolók két évig nem indulhatnak hazájuk zászlaja alatt a sportversenyeken. Mint kiderült, ez az FIA világbajnoki sorozataira, azaz a Formula-1-re is igaz, így a debütálás előtt álló Nyikita Mazepin sem állhat rajthoz oroszként – igaz, csütörtökön még nem tudta megmondani, pontosan milyen meghatározás vagy elnevezés alatt fog szerepelni.

Mindezek fényében volt érdekes, hogy a Haas csütörtökön az új névadó szponzor, a Mazepin apjához kötődő Uralkali révén fehér-piros-kék, azaz az orosz zászló színeiben pompázó új festést leplezett le. A kérdés rögtön adódott, hogy a dizájn megfelel-e a WADA előírásainak: Günther Steiner csapatvezető azt mondta, hogy a fényezést még a doppingügynökség ítélete előtt kitalálták, s azzal nem ezt akarták megkerülni.

A szabályozás egyébként egész pontosan úgy szól, hogy a sportolók nem jeleníthetik meg az orosz zászlót vagy egyéb nemzeti szimbólumokat semmilyen felületen – viszont van egy kitétel, amely szerint a zászló színeit ellenben használhatják. Ez a kitétel okozza most a fejtörést, mindenesetre az Autosport érdeklődésére a Doppingellenes Ügynökség megerősítette, hogy vizsgálódik a Haas dizájnja ügyében: „A WADA tud az ügyről, és már vizsgáljuk azt az illetékes hatóságokkal.”

Az Autosport a Nemzetközi Automobil Szövetség álláspontját is kikérte a kérdésben, ők ezt válaszolták: „A csapat tisztázta a festés kérdését az FIA-val. A Sportdöntőbíróság határozata nem tiltja az orosz zászló színeinek a használatát.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: