Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. április 20. kedd
F1

Hamiltont arra kérik, ne versenyezzen Szaúd-Arábiában

Nem kevesebb, mint ötven emberi jogi szervezet kérte nyílt levélben Lewis Hamiltont, bojkottálja az év végén megrendezésre kerülő Szaúd-arábiai Nagydíjat. Elképzelhetőnek tartunk ilyen forgatókönyvet?

A hétszeres világbajnokot mindig is lázban tartja a küzdelem az emberi jogokért, gondoljunk csak folyamatos kiállását a „Black Lives Matter” mozgalom mellett, amit rendre a versenyhétvégéken is kinyilvánított a térdeléssel és az eseményeken viselt, feliratos pólóival. Most viszont lehet, hogy olyan kérést intéztek hozzá, amit nem fog teljesíteni.

Eddig ugyanis bármit is tett Lewis Hamilton, az a versenyzését és a részvételét soha nem befolyásolta az edzéseken és a futamokon. Szaúd-Arábiával szemben azonban az emberi jogi szervezeteknek komoly fenntartásai vannak, mivel úgy vélik, nyilvánvaló, hogy az ország lábbal tiporja az emberi jogokat, háborús bűnöket tussol el, ez ellen pedig fel kell lépni.

A szervezetek szerint Hamilton bojkottja látványos figyelemfelhívás lenne


Így jutottak el oda, hogy komoly figyelemfelhívás lenne a világ számára, ha a jelenlegi legjobb Formula-1-es pilóta szándékosan bojkottálná az ott megrendezendő futamot. „Hatalmas bátorságot tanúsít folyamatos harcai során, ezt mindenki látja. Ha a legjobb F1-es versenyző kihagyná a szaúdi futamot, az óriási jelentőséggel bírna és mindenki figyelmét felhívná a problémára” – idézi a La Gazzetta dello Sport a nyílt levél egyik legfontosabb passzusát.

„Ezzel igen hatékonyan ráirányíthatná az emberek figyelmét és talán az érintett országot is meggyőzhetné, hogy változtasson jelenlegi nézetein az emberi jogokkal kapcsolatban. Megmutathatná, hogy a világ nem huny csak úgy szemet a Szaúd-Arábia által elkövetett borzalmas tények felett, mint például háborús bűnök szőnyeg alá söprése, vagy az emberi jogok lábbal tiprása.”

A levél külön kitér a jemeni háború borzalmaira is, amiben a szaúdiaknak szintén alaposan szerepük van. De el tudunk képzelni olyan forgatókönyvet, hogy egy ilyen kérést Lewis Hamilton teljesít és távolmaradásával hívná fel a figyelmet a problémára? Pláne, ha esetleg a világbajnoki cím jóval szorosabban alakulna és nem dőlne el decemberig, mert például Max Verstappen és a Red Bull-Honda valóban annyit erősödne

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?