DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A McLarennek gondjai lehetnek a Mercedesszel

Amikor egy istálló motorszállítót vált, abban bizony jócskán akadnak eleinte buktatók is. Jól tudják a McLarennél is, hogy az elején bajok lehetnek a Mercedesre váltás miatt, de bőven van rutinjuk.

A wokingi istállónak az utóbbi szűk évtizedben nem túl sok szerencséje volt azzal, amikor motorszállítót váltott. 2014 végén köszöntek el húsz éves partneri viszonyt lezárva a Mercedestől és az újjászülető McLaren-Honda szövetségtől mindenki azt várta, hogy rövid időn belül átveszi az uralmat és lehengerelik a riválisokat, mint például 1988-1989-ben. Egyáltalán nem így történt, de aztán a Renault-ra váltás sem hozta meg az igazi sikereket 2018-ban.

A patinás istálló meg merte húzni, hogy visszatérjen korábbi motorszállítójához, a Mercedeshez, a 2021-es autóban már a német gyártó erőforrása fog dobogni. Ez azonban problémákat is hordoz magában. Az idei, MCL35M modellbe bele kellett szerkeszteni az új motort, amiről a csapatfőnök is tudja, hogy a váltás miatt a márciusi, bahreini tesztelésen még bajos lehet. Nem szerencsés, főleg így, hogy ennyire kevés tesztnap áll majd rendelkezésre a felkészüléshez.

„Nem kérdés, hogy tudatában vagyunk annak, milyen nagy kihívás előtt állunk azzal, hogy ennyire lecsökkentették a tesztnapok számát. De azt mondhatom, hogy azok alapján, amiket eddig láttam, biztosan kijelenthetjük, hogy a tesztre és az első futamra elkészülünk a munkákkal” – idézi Andreas Seidl csapatfőnököt az F1i.com.

Sikeres lesz a McLaren-Mercedes? Ha igen, mikor várhatók az igazán jó eredmények?


„A világjárvány miatt még inkább nehéz a helyzetünk, de így is remekül együtt tudunk dolgozni Brixworthben a Mercedes szakembereivel. Emellett azért azt is tudjuk, hogy a téli szünet utáni motorszállító-váltás könnyen magával hozhat eleinte problémákat, különösen a tesztelés elején. Ezen túl kell lendülnünk.”

„Igaz, az utóbbi időben igen nagy rutint szereztünk a motorszállító-váltásban, a Mercedes mérnökei úgyszintén értik a dolgukat, úgyhogy azt gondolom, a megfelelő időpontra felkészültek leszünk.”

„Most kezdtük újra az együttműködést, az első versenyeken még bizonyára össze kell csiszolódnunk majd, de ezekkel a problémákkal akkor is tisztában voltunk, amikor a motorszállító-váltás mellett döntöttünk. Együtt járjuk majd be az utat és tanulunk közösen a Mercedesszel. Meg kell hagyni magunknak a megfelelő időt, nem tudjuk nagyon lerövidíteni, de minden nehézség ellenére biztosan érzem, megbirkózunk ezzel a kihívással is” – tette hozzá Seidl.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: