DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

„A Mercedes pont az F1 lényegét ölte meg”

Annyira dominál hosszú évek óta a Formula-1-ben a német gyári istálló, hogy egyes vélemények szerint a sportág lényege veszett el ezzel. Semmi izgalom, unalom a köbön és Mercedes-győzelem.

El kell ismernünk, hogy 2014 óta nem sok sót ettek meg a riválisok a Formula-1-ben az elsöprő dominanciával rendelkező Mercedes mellett. Zsinórban az összes világbajnoki címet besöpörték és a Ferrari átmeneti javulása után az utóbbi két évben megint nagyon simán utasítottak maguk mögé mindenkit.

A 2016-ban az F1-be belépő Haas istálló névadó tulajdonosa úgy véli, ez a fajta dominancia nem tesz jót a Formula-1-nek, mert mindenki halálra unja magát rajta.

„2020-ban, amikor a Ferrari hirtelen visszaesett a motorerő tekintetében, akkor nyilvánvaló volt, hogy az olasz erőforrással ellátott csapatok (tehát a Haas is) ugyanúgy vissza fognak esni hirtelen a Mercedes, a Honda és a Renault által támogatott istállókhoz képest” – mondta el véleményét Gene Haas a Racer című lapnak.

Óriási a Mercedes fölénye, de tessék jobb autót és motort készíteni, mint a németek


„A mi csónakunk a Ferrarihoz van kötve, úgyhogy amennyiben ők lassúak, mi náluk is lassabbak vagyunk. Ezzel jelenleg nem tudunk mit tenni. Az autó több kulcsfontosságú alkatrészét is a Scuderiától kapjuk, erre nincs ráhatásunk. Ugyanakkor bízunk abban, hogy a Ferrari rövid időn belül megoldja problémáit. Ne feledjük, nem csak az olasz erőforrás van hátrányban a Mercedeshez képest, hanem a Renault és a Honda is.”

„Olyan motort épített a Mercedes, ami bivalyerős teljesítménnyel, kiváló fogyasztással és kiemelkedően jó megbízhatósággal rendelkezik, ezt senki meg sem tudja közelíteni évek óta. Ami engem illet, a Mercedes kiölte a Formula-1 lényegét. Ki szeretne olyan csapat ellen versenyezni, amely előre tudható, hogy minden nyamvadt futamot megnyer? Ez sajnos így rettentően unalmas” – tette hozzá az amerikai üzletember.

A feladat adott a riválisoknak: tessék lefőzni a Mercedest technikailag.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: