DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Mercedes megint nem csak motorikusan lehet ütős

A német gyári istálló 2014 óta letaszíthatatlan a trónról a Formula-1-ben. Egész télen azon dolgoztak, hogy az új szabályok ellenére a legkevesebb leszorítóerőt veszítsék. Újra aratni fognak?

Bár még csak nagyon óvatosan fogalmaz a Mercedes technikai igazgatója, szavaiból arra következtethetünk, hogy hiába minden szabályváltozás, az elveszített aerodinamikai hatásokat éppen a németek nyerik majd vissza leghatékonyabban. Nem sajnálták az időt és a pénzt a rengeteg szélcsatornás mérésre és ez a nagyon korlátozott évközi fejlesztéseket, teszteket és kiadásokat tekintve nagyon jó hír Lewis Hamiltonéknak.

Évek óta láthatjuk, hogy nem kizárólag az erőforrás miatt van az élen a gyári Mercedes, hanem mert az aerodinamikája kiemelkedően hatékony. Az apróbb szabályváltozás miatt az FIA úgy számolt, hogy a leszorítóerő 4-5%-át veszítik el ezzel a csapatok. A Mercedes ugyan kicsit többel számol, de rögtön az is valószínűsíthető, hogy remek fejlesztéseiknek köszönhetően ennek nagy százalékát vissza is nyerik.

A tavalyi Mercedes igazi mestermű volt, az idei ismét az lesz?


„Leginkább arra összpontosítottunk az elmúlt hetekben és hónapokban, hogy minél jobban megértsük a változtatások hatását a légáramlásra. Rengeteg energiát fektettünk és fektetünk abba, hogy ezt az elveszett teljesítményt újra megtaláljuk és minél tökéletesebben alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez” – idézi James Allisont a Gpfans.com szakportál.

„Rendkívül intenzíven dolgoztunk a szélcsatornában és a számítógépes szimulációkra is óriási hangsúlyt helyeztünk, ezzel igyekezve visszanyerni az aerodinamikai teljesítményt. Aztán amikor megvalósítottuk az ötleteket az aero-részlegnél, az lesz a következő feladatunk, hogy mindezeket teljes méretűként legyártva is a lehető leghatékonyabban vihessük át a fejlesztéseket a pályára az előttünk álló szezonban” – tekintett előre a technikai igazgató.

Az elmúlt éveket tekintve ismét kijelenthetjük, hogy a Mercedes 2021-ben is kiváló esélyekkel indul az új kihívás leküzdésében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: