DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Marko elismerte: Verstappen távozhat, ha…

A Red Bull tanácsadója megerősítette, hogy van teljesítményre vonatkozó záradék a holland pilóta szerződésében, de biztos benne, hogy meg tudnak felelni az ebben foglalt feltételeknek.

Max Verstappennek 2023-ig szóló szerződése van a Red Bull-lal, amelynek színeiben 2020-ban két futamot nyert és az összetettben harmadikként végzett. Sokan úgy vélik, a holland ezzel több évet elveszteget, miközben a Mercedes futószalagon szállítja a vb-címeket, ezért rendre felröppennek olyan pletykák, hogy a pilóta akár ki is léphet a kontraktusából, ha nem tud harcba szállni a végső győzelemért.

verstappen-redbull-2020-abudhabi



Nos, Helmut Marko, az energiaitalosok tanácsadója az F1-Insider.com szakoldalnak nyilatkozva megerősítette, hogy valóban van ehhez kapcsolódó kitétel Verstappen szerződésében:

„Igen, van a teljesítményre vonatkozó záradék. Nem akarok részletekbe belemenni, de nagyjából arról van szó benne, hogy Max képes-e erőből győzelmekért és a vb-címért harcolni. Ha tud, akkor meghosszabbodik a szerződése. Ha nem, akkor szabad lesz.”

Bár részleteket tehát nem árult el Marko, az idézett szaklap úgy tudja, a „saját erőből képes harcolni a győzelemért” alatt átlagosan legfeljebb három tizedmásodperces hátrányt értenek a mezőny legjobb autójához képest, ami vélhetően a Mercedes lesz. Ahogy arra az F1-Insider rámutatott: ez tavaly nem teljesült, ennél nagyobb volt Verstappenék átlagos lemaradása, de Marko biztos benne, hogy idén előre tudnak lépni:

„Ez a célunk, és én hiszek is benne – nem is csak Max miatt, hanem mert a DNS-ünk része, hogy győzni akarunk. Jó úton haladunk, szerintem teljesíteni tudjuk a záradék feltételeit” – fogalmazott Marko. Sok bennfentes vagy magát annak gondoló szakértő szerint egyébként a Mercedes nem is feltétlenül George Russell, hanem épp Verstappen miatt kötött csupán egyéves szerződést Lewis Hamiltonnal, így ilyen szempontból is lényeges lehet a Red Bull idei teljesítménye.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: