DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Kik a legjobb gumikezelők? Isola elmondta

Az F1 hivatalos gumiszállítójának, a Pirellinek a főnöke három versenyzőt emelt ki, amikor arról kérdezték, kik bánnak a legjobban az abroncsokkal – de közülük is főleg egy valaki nyűgözte le.

A nyers tempó mellett a gumikezelés is komoly jelentőséggel bír a Formula-1-ben, így ez a képesség – az autó tulajdonságai mellett – is kulcsszerepet játszhat egy-egy versenyző eredményeiben. Mario Isola, az F1 hivatalos gumibeszállítójaként tevékenykedő Pirelli főnöke szerint nem véletlen, hogy Lewis Hamilton és Max Verstappen tűnik a mezőny jelenlegi két legjobbjának, ahogy az sem, hogy Charles Leclerc gyakran erőn felül teljesít a Ferrarival:

hamilton-verstappen-leclerc-redbull-2020-1



„Minden versenyzőnek megvan a saját stílusa, de a világ legjobb húsz pilótájáról beszélünk” – nyilatkozta Isola a RacingNews365-nek. „Egyértelmű, hogy kiváló képességeik vannak, de az autó is fontos eszköz ahhoz, hogy tovább életben maradjanak a gumik. A versenyző jelentheti a különbséget, ha pontosan tudja, hogyan nyomhatja a gumik szempontjából. Max nagyszerű pilóta ilyen szempontból, ahogy nyilván Lewis is, de Charles is elég jó gumikezelés terén.”

A szakembert főleg Verstappen nyűgözte le, méghozzá első alkalommal az emlékezetes esős 2016-os interlagosi versenyen: „Max lenyűgözött néhány éve Brazíliában. Nagyszerűen teljesített a vizes pályán. Mindenki számára egyformák voltak a körülmények, ő mégis hihetetlenül jól vezetett. Lehet, hogy a Red Bull autója jobban passzolt az esős időjáráshoz, de a teljesítménye ettől függetlenül is elképesztő volt.”

De nem csak esőben bánik jól a gumikkal a holland, ezt Isola szerint a tavalyi 70. Évfordulós Nagydíjon aratott győzelmével is bizonyította: „Lágyabb gumit választottunk tavaly a második silverstone-i futamra, és jól ment velük. Ki tudja, lehet, hogy a Mercedes autója keményebben bánik a gumikkal, szóval nem tudom azt mondani, hogy az ő versenyzőik rosszabbak lettek volna aznap, mint a többiek.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: