DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Verstappen: V6-os motorok nélkül a Red Bull dominált volna

A fiatal holland szerint a 2014-es szabályváltozások nélkül az energiaitalosok uralma folytatódott volna az F1-ben – igaz, azt is elismeri, hogy a Mercedes a karosszéria terén is kiváló munkát végez.

A Mercedes zsinórban hét éve letaszíthatatlan a Formula-1 trónjáról: 2014 óta, azaz a V6-os hibrid turbómotorok bevezetése nem találtak legyőzőre sem az egyéni, sem a konstruktőri világbajnoki küzdelemben. Az ezt megelőző években a Red Bull volt megállíthatatlan, s az energiaitalosok jelenlegi versenyzője, Max Verstappen úgy érzi, ha nincsenek a 2014-es szabályváltozások, akkor ők produkáltak volna hasonló szériát, mint tette azt a Mercedes:

verstappen-redbull-mercedes-2020-imola-1



„Ha őszinte akarok lenni, akkor szerintem, ha 2013 végén nem változtak volna meg a szabályok és nem vezették volna be a V6-os motorokat, a Red Bull csinálta volna meg ugyanezt” – idézi a holland pilóta szavait a Motorsport.com szakoldal. „Úgy vélem, bizonyos szempontból ez tökéletesen jött a Mercedes számára. Persze tudjuk, hogy elég korán elkezdtek készülni a V6-os érára, és egy nagyon jó erőforrással rendelkeztek a kezdetek óta. Eleinte ez szerintem sokat segített nekik.”

Verstappen ugyanakkor elismeri, hogy a Mercedes jelenlegi egyeduralma nemcsak az erőforrásoknak köszönhető, hanem annak is, hogy karosszéria terén is kiemelkedő munkát végeznek: „Úgy vélem, nagyon gyors autót építettek. És persze egy jó végsebességgel minden máris jobbnak tűnik. De egyértelmű, hogy az előző évben az autójuk is nagyon jól sikerült, ezt nem lehet elvitatni” – fogalmazott a többszörös nagydíjgyőztes, aki ennek ellenére bízik benne csapatával együtt, hogy 2021-ben felvehetik a versenyt a Mercedesszel, miután orvosolják az RB16-osnál jelentkező problémákat, s a Honda is erősebb motort ígér utolsó F1-es idényére.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: