DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Erős Red Bull-rajtot vetít előre az évadzáró?

Mivel a fejlesztések jelentős részét befagyasztották 2021-re, az autók nagyjából változatlanok maradnak, de Horner és Verstappen véleménye eltér arról, hogy ez garantál-e számukra bármit is.

Még tavasszal, a koronavírus-járvány első hullámának tombolása idején született meg a döntés arról, hogy a nagy szabályváltozásokat egy évvel elhalasztva 2021 előtt a fejlesztések jelentős részét befagyasztják a Formula-1-ben, így a csapatok csak minimális mértékben változtathatnak majd az idei autóikon. Tekintve a Red Bull Abu Dhabiban aratott győzelmét, felmerül a kérdés, hogy az energiaitalosok jövőre végre a Mercedeshez igen közel kezdhetik meg-e a versenyfutást – Christian Horner csapatfőnök szerint erre most jó esélyük van:

verstappen-redbull-abudhabi-win-1



„Egyértelműen ebben bízom, hiszen nem a nulláról kell ismét kezdenünk” – mondta el Horner az Autosportnak. „Nyilván nagy százalékát az autónak továbbvisszük, szóval nagyjából ott kezdünk majd a néhány hónap múlva esedékes barcelonai teszten, ahol most abbahagytuk, kiegészítve a releváns fejlesztésekkel. Ez az első ilyen alkalom az F1 történetében, ezért is hívjuk 16B-nek az új autót, nem pedig 17-nek, hiszen rengeteg dolgot átemelünk belőle. Talán nagyjából az autó 60 százalékát továbbvisszük.”

A Red Bull pilótája, Max Verstappen szerint az idényzárós siker nem garantál semmit: „Tudjuk, hogy keményen kell dolgoznunk a télen azért, hogy jobbak és erősebbek legyünk, hiszen nem támaszkodhatunk csak erre az eredményre. Tudjuk, hogy így is sokat kell javítanunk az autón, és tudjuk, hogy vannak területek, ahol igazán dolgoznunk kell, és nem is csak az autó, hanem motorerő tekintetében is. Többre van szükségünk” – idézi a hollandot az F1i.com szaklap.

Verstappen elismerte, hogy előzetesen nem számított pole-ra és győzelemre Abu Dhabiban: „Nyilván olvastam, hogy a Mercedesek lejjebb tekerték a motorjaikat, ez sem segített nekik. Összességében az autó erősen és a vártnál jobban teljesített a hétvégén, szóval ezzel elégedett vagyok” – fogalmazott az idén két futamot nyerő holland, hozzátéve, hogy reméli, hogy a Red Bull jövőre végre megtöri azt a tendenciát, hogy lassabban kezdi a szezont, s csak fokozatosan veszik fel igazán a fonalat: „Nagy lökést ad ez, és remélem, tanultunk a hibáinkból, amelyeket az idei év elején is elkövettünk, s remélhetőleg jobb autót építünk és azzal kezdhetjük meg a következő szezont. Remélem, megtanultunk az előző idényekből, hogy erősebben kell kezdenünk az idényt, hogy jobban megnehezíthessük az életüket.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: