DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Műszaki gond miatt tekerték le a Mercedeseket – a versenyzők nem is tudtak róla

Hamilton és Bottas a sajtótájékoztatón hallotta, hogy MGU-K-juk takarékos üzemmódban ment a verseny során. A Mercedes nem ismerte a probléma eredetét, ezért mást nem tehetett, csak a motort tekerhette le.

Néhány zavaros pillanatot is tartogatott az Abu Dhabi Nagydíjat követő sajtótájékoztató: a Mercedes mindkét pilótájának újdonság volt, hogy az autók motorteljesítményét visszavették, az MGU-K megóvása érdekében. A média képviselői Toto Wolff leintést követő nyilatkozatából tudtak az esetről.

„Ha visszamegyek, megkérdezem, mert személy szerint ennek nem voltam tudatában, csütörtök este későn érkeztem meg” – mondta Lewis Hamilton. De a csapattal hétvége kezdete óta tartó Valtteri Bottas is állította, nem hallott a takarékos üzemmódról: „Hogy őszinte legyek, én nem tudtam róla, hogy a motor letekerték, ezért sokat nem mondhatok róla. Nem tudom, hogy ha tényleg így volt, mennyire tekerték le” – hangzott el a finn szájából.



Márpedig a probléma valós volt, hiszen a Mercedes pályaszéli műveleteit vezető mérnök, Andrew Shovlin szintén beszélt róla, elárulva azt is, hogy a stáb nem tartotta teljesen kezében az irányítást, mivel a gondok pontos okával nem volt tisztában.

„Nem teljesen értettük, de az MGU-K-hoz kapcsolódó meghibásodások történtek Mercedes-motorokkal az utolsó pár versenyen. Nem ismertük specifikusan a problémát, hanem az erőforrást a lehető legkonzervatívabban használtuk annak érdekében, hogy próbáljunk elkerülni egy meghibásodást. Amikor nem teljesen értjük a problémák sorozatát, akkor annyit tehetünk, hogy óvatosak vagyunk. Ezért a futam során igyekeztünk marginális mértékben csökkenteni az igénybevételt. Ennek a versenyzők nincsenek szükségszerűen tudatában. A háttérből próbáltuk menedzselni” – magyarázta meg Shovlin azt is, miért érhette a versenyzőket meglepetésként a hír.

A szakember azonban kiemelte, ne tulajdonítsa az MGU-K-problémának senki, hogy a Mercedes tiszta versenyben kikapott a Red Bulltól Abu Dhabiban: „Csekély különbség volt, nem akkora, amekkora meghatározza a verseny eredményét. Szignifikánsan kisebb, mint egy tizedmásodperces különbségről beszélünk körönként, nem az első és második hely közti differenciáról” – magyarázta a mérnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: